Uncategorized

Landgoed Wientjesvoort in Vorden bedreigd

Vordenwientjesvoort

Wij ontvingen onderstaande e-mail van enkele bezorgde inwoners van Vorden.

Geachte heer, mevrouw,

Bij dezen willen wij uw aandacht vestigen op het ontwerp-bestemmingsplan Wientjesvoort-Noord dat binnenkort in de gemeenteraad van Bronckhorst zal worden behandeld. Het betreft het landgoed Wientjesvoort te Vorden.

Dit plan bevat veel misleidende onjuistheden en is in strijd met de regels voor de EHS:

1. – Het plan beoogt woningbouw in de Ecologische Hoofd Structuur (EHS-natuur), in strijd met de landelijke regelgeving ter bescherming van natuurgebieden. Nieuwbouw is ook in strijd met de Recreatienota Bronckhorst

2007 (zone 1). Tevens is een groot recreatieappartementencomplex (44x77x11

meter) gepland vlak naast het landhuis. Er zal onaanvaardbare schade voor de hele omgeving ontstaan.

2. – De gemeente stelt dat momenteel een grootschalige, intensief gebruikte camping aanwezig is, of mag zijn, maar dit is in strijd met het vigerend Bestemmingsplan Wientjesvoort 1983.

Voor het grootste deel is de huidige hoofdbestemming Natuur (bos) en is extensief kamperen slechts een nevenbestemming.

De camping is al meer dan 10 jaar niet in gebruik omdat deze niet meer rendabel was. Er is vrijwel niets van terug te vinden; er is door natuurlijke ontwikkeling waardevol bos ontstaan op de voormalige kampeerplaatsen.

Er is geen sprake van het inruilen van de functie "Kamperen" voor "Natuur". Er zal natuur worden opgeofferd voor winstbeogende bouw van koopwoningen, waar dit in het vigerend bestemmingsplan niet mag.

3. – De gemeente houdt onmisbare informatie achter: de financixc3xable noodzaak is niet aangetoond, de onderbouwing ontbreekt, evenals de exploitatieopzet (de gemeente zich beroept op "eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer"); de stukken van vooroverleg met de Provincie en overeenkomsten tussen initiatiefnemer en gemeente e.d. zijn niet bijgevoegd. Deze dienen openbaar gemaakt en bij het plan gevoegd te worden.

4. – Het plan schept een gevaarlijk precedent: als het wordt goedgekeurd kan iedere landgoed- of campingeigenaar met hoge onkosten wel een bestemmingswijziging eisen tot bouw van (recreatie-) woningen.

5. – Het plan resulteert in een grote toename van de recreatie- en verkeersdruk. De recreatiedruk in de directe omgeving is al groter dan waar ook in Bronckhorst. De standplaatsen van de voormalige Camping Wientjesvoort zijn al vergeven aan nabijgelegen campings maar worden nu nogmaals "gecompenseerd". De gevaarlijke bocht in Ruurloseweg (N319) wordt nog gevaarlijker.

6. – Het te bouwen glazen appartementencomplex dat 10x zo groot wordt als het landhuis, en een nieuwbouwwijk, passen niet in een landgoed in nationaal beschermd natuurgebied (EHS) in de Achterhoek.

De gemeente Bronckhorst bevindt zich op een hellend vlak, als zij via het plan deze eigenaar toestaat wat anderen verboden is en zij in strijd met landelijke wet- en regelgeving handelt.

Wij hopen dat u de gemeente Bronckhorst nog op andere gedachten zult proberen te brengen.

Onze complete zienswijze op het plan hebben wij aan B. en W. gestuurd en sturen wij u op verzoek ook graag toe.

Standaard

0 gedachtes over “Landgoed Wientjesvoort in Vorden bedreigd

  1. Ik was in de jaren zestig betrokken was bij brandtaxatie en herstelwerk aan de Wientjesvoort (als architect)en had gezellige bouwbesprekingen met Frau Gisela onder het genot van taart en veel cognac en omhangen door een paar teckels.Deze vielen iedereen aan behalve mijzelf!
    In de loop der jaren 70-eind 90 zag ik de zaak doodbloeden.
    Na mijn vertrek uit Vorden zie ik via internet allerhande verhalen en het noemen van eigenaren van dit object.
    Ik vraag me af wie nu de juridische eigenaar ervan is,is dit een persoon-de architect bewoner-,een bank,een of een combi van projectontwikkelaars of wat dan ook.
    De een maakt nog mooiere verhalen dan de andere,de bezitter van het werkelijke eigendomsrecht blijft in de mist hangen.

    Het is overigens een heel mooi gebouw geworden,maar de mij globaal bekende plannen stroken niet voor die plek,wat voor kaartjes je er ook aanhangt.

Plaats een reactie