Uncategorized

De veehouderij moet duurzamer. En snel ook

Megastal

OPINIE Varkenshouders zijn verslaafd aan schaalvergroting. Nog meer biggen, nog goedkoper voer. Het systeem draait dol.

Biggetjes gaan straks niet meer naar de slachterij, maar naar de afvalhoop. Het stond in deze krant, op 11 augustus, in een artikel over de grote problemen in de varkenshouderij. Vooral de afzet van biggen loopt slecht. Onder veehouders wordt gemompeld dat het moment dichtbij is waarop biggen voor destructie weggaan.

Het is de schrijnende realiteit: varkens leveren weinig meer op. Er zijn te veel bedrijven en te veel varkens, terwijl de exportmogelijkheden afnemen.

Tachtig procent van het varkensvlees wordt verkocht aan het buitenland. Nederland produceert grote volumes tegen steeds lagere kostprijzen. Dit leidt ertoe dat er voortdurend op alles bezuinigd wordt. Goedkoop veevoer komt uit Zuid-Amerika. Dieren worden in zo groot mogelijke aantallen bij elkaar gehouden. Er is preventieve antibiotica nodig om de varkens in leven te houden, wat leidt tot resistentie van bacterieën, met grote gevaren voor de volksgezondheid.

De reactie van de voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) Wyno Zwanenburg op de afnemende export was voorspelbaar: "Eigenlijk is alleen schaalvergroting een oplossing". Het is precies deze stellingname die de sector in de problemen bracht, en die de sector uiteindelijk de das zal om doen.

Lees het hele artikel op de website van Trouw

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s