Uncategorized

Noam Chomsky: "Amerika in vrije val"

Volgens de Amerikaanse linguxefst Noam Chomsky is de huidige financiële crisis en de recente 'opera' in het Amerikaanse Congres een aanval op de democratie, tenminste zolang de bevolking dit proces passief blijft ondergaan.

Noam Chomsky

 Noam Chomsky

"Het is een regelmatig terugkerend thema dat de Verenigde Staten, die amper enkele jaren terug geloofd werden om over de wereld te heersen als een kolos met nooit geëvenaarde macht en aantrekkingskracht, nu het onheilspellende vooruitzicht van zijn finaal verval moet aanzien." Aldus Giacomo Chiozza in de laatste Political Science Quarterly.

Dat thema wordt inderdaad overal geloofd en terecht, hoewel daar een aantal bemerkingen bij dienen gemaakt te worden. Om te beginnen is dat verval al bezig sinds het hoogtepunt van de macht van de VS na de Tweede Wereldoorlog. Bovendien, het opmerkelijke triomfalisme van de jaren ’90 na de Golfoorlog was grotendeels een zelf geproduceerd waanidee.

Een ander terugkerend thema, tenminste voor diegenen onder ons die niet vrijwillig blind zijn, is dat het Amerikaanse verval in niet geringe mate door eigen krachten veroorzaakt is. De komische opera deze zomer in Washington, die het land verafschuwde en de rest van de wereld verbijsterde, heeft zijns gelijke niet in de annalen van de parlementaire democratie.

Lees op deze website het hele artikel


 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s