Uncategorized

Ex-wethouders Hengelo kosten meer geld

TC Tubantia logo

HENGELO De gemeente Hengelo is dit jaar ruim een halve ton méér kwijt aan wachtgeld voor voormalige wethouders dan was begroot. Fractievoorzitter Gezinus Knegt van oppositiepartij Pro Hengelo wil dat het college volledige opening van zaken geeft.

In de begroting voor 2011 was rekening gehouden met een bedrag van 355.770 euro aan wachtgeld voor oud-wethouders. Maar uit de eerste beleidsrapportage blijkt dat dat bedrag niet toereikend is. De post moet met 54.230 euro verhoogd worden tot in totaal 410.000 euro.

Oud-wethouders hebben in het eerste jaar na hun aftreden recht op 80 procent van hun laatstverdiende loon, daarna op 70 procent. Ze mogen bijverdienen tot 100 procent. Alles wat ze daar bovenop verdienen, wordt gekort op hun wachtgeld.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 zijn drie Hengelose wethouders gestopt: Bert Otten (PvdA), Gerard ter Ellen en Guido Weber (beiden CDA). In de begroting voor dit jaar was uitgegaan van een bedrag dat dit drietal zou bijverdienen en dat dan in mindering zou kunnen worden gebracht op hun wachtgelduitkering. ‘Achteraf blijkt dat een te hoge schatting is gemaakt van deze verdiensten, waardoor nu feitelijk de wachtgeldverplichting hoger wordt’, aldus het college in een schriftelijk antwoord op vragen van Pro Hengelo.

Hengelo Bert Otten
Oud- wethouder van Hengelo Bert Otten (PvdA)

De oppositiepartij heeft de afgelopen weken tot drie keer toe vragen gesteld over deze kwestie, maar vindt de antwoorden van het college tot nu toe niet bevredigend. Daarom heeft fractievoorzitter Knegt nu schriftelijke vragen gesteld. Hij wil weten welke voormalige wethouders momenteel wachtgeld ontvangen en hoeveel. x84Na drie keer vragen moet er toch een keer antwoord komen”, aldus Knegt.

Volgens de voorman van Pro Hengelo kan het niet zo zijn dat oud-wethouders tot hun pensioen wachtgeld blijven ‘trekken’. x84Als je 64 bent, kan ik me er iets bij voorstellen. Maar in principe is het bedoeld als een overbruggingsregeling, tot je een andere baan hebt gevonden en voldoende inkomen hebt. Wij vinden dat een ex-wethouder zijn uiterste best moet doen om zelf zoveel mogelijk inkomen te vergaren en dus zo min mogelijk op wachtgeld te leven.”

Pro Hengelo wil niet alleen volledige openheid over de wachtgelduitkeringen, maar ook over de declaraties van de collegeleden én de uitgaven van de raadsfracties. Daarom diende de partij in de raadsvergadering van vorige week twee moties in voor het invoeren van openbare registers voor declaraties van het college en voor uitgaven van de fracties. Via internet moeten die registers voor iedereen eenvoudig toegankelijk zijn. Beide moties werden met algemene stemmen aangenomen. x84Maar ik hoef niet voor elk balletje gehakt een bonnetje te zien”, zei raadslid Klaas Mulder BurgerBelangen.

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s