Uncategorized

Nederlandsche Bank moet declaraties Wellink openbaar maken

Nout-wellink

De declaraties van Nout Wellink en zijn collega's komen alsnog boven tafel. DNB moet van de rechter nota's en bonnetjes vrijgeven.  

Openbaar Bestuur

Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald. RTL Nieuws sleepte DNB voor de rechter toen de bank bleef weigeren inzage te geven. 

In haar uitspraak afgelopen dinsdag stelde de rechtbank RTL Nieuws in het gelijk. De Nederlandsche Bank valt wel degelijk onder de Wet Openbaar Bestuur, zo oordeelt de rechter.  ,,Een doorbraak,'' aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws. 

RTL Nieuws vroeg in januari 2010 een hele reeks overheidsinstellingen om inzage in het declaratiegedrag van de topbestuurders. Het UWV, de waterschappen, de AFM en nog een trits instellingen gingen onder de loep. Stuk voor stuk leverden ze de door RTL opgevraagde bonnetjes.

DNB

Behalve De Nederlandsche Bank die categorisch bleef weigeren aan het onderzoek mee te werken. Ook uiteindelijk in de rechtbank betoogde DNB dat het  ze geen bonnetjes hoeft vrij  te geven. DNB geniet namelijk enige bescherming van openbaarheid door de Wet Financieel Toezicht.  

Maar de rechter ziet het anders. DNB valt wel degelijk voor een deel onder de Wob en kan daarom niet zomaar openbaarheid weigeren. De rechter heeft DNB opgedragen de bonnetjes vrij te geven voor zover die met belastinggeld betaald zijn.  

Ruimhartig

Adjunct Pieter Klein: ,,DNB heeft zich jaren met hand en tand verzet tegen openbaarheid, maar wordt nu gecorrigeerd door de rechter: als het gaat om besteding van belastinggeld moet dat gewoon netjes en precies worden verantwoord. Wij gaan ervan uit dat de nieuwe baas van DNB dit vonnis ruimhartig zal uitvoeren.'' 

Bron foto en artikel: website RTL- Z

 

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s