Uncategorized

Kerncentrale Borssele ook volgens eigenaar niet veilig

Kerncentrale borssele_288937a

Verouderde en te vage afspraken voor hulp en ondersteuning bij een groot ongeval vormen een van de vijftien kwetsbaarheden waar de kerncentrale in Borssele mee kampt.

Ivo Bxf6kkerink en Mathijs Schiffers, Amsterdam

Zo blijkt uit een stresstest die eigenaar EPZ zelf uitvoerde na de kernramp in het Japanse Fukushima, en waarvan de resultaten zondagavond zijn gepubliceerd.

De uitslag ligt onder een vergrootglas omdat het kabinet-Rutte inzet op een tweede kerncentrale in Nederland. Politieke tegenstanders wijzen echter op de veiligheidsrisico's die samenhangen met nucleaire stroomopwekking en zij winnen na de ramp in Japan aan momentum.

EPZ heeft gekeken hoe de centrale zich houdt in geval van een aardbeving of tsunami, zoals afgelopen maart in Japan, en constateerde dat er vijftien veiligheidspunten zijn die verbetering behoeven. In het oog springen de afspraken die gelden bij calamiteiten met bedrijven, lokale overheden en bijvoorbeeld de krijgsmacht. Deze zijn te vrijblijvend, zo blijkt uit het eigen onderzoek.

Geen formele contracten

'Na een ramp als in Fukushima, waarna het halve land ontredderd is, heb je wel hulp en zwaar materieel als generatoren nodig. Daarvoor zijn er nu geen formele contracten', aldus Jan van Cappelle, het hoofd van de kerncentrale. 'Het is heel belangrijk dat we kijken welke afspraken we kunnen maken.' Hij wijst erop dat het voor een commercieel bedrijf in Nederland wettelijk onmogelijk is om afspraken te maken met het leger. EPZ hoopt hier een oplossing voor te vinden.

EPZ is eigendom van het Zeeuwse nutsbedrijf Delta en de oud-aandeelhouders van Essent. Later dit jaar zullen de laatste uitstappen, waarna Delta 70% van de aandelen zal hebben en de Duitse energiereus RWE 30%.

Delta neemt bovendien het voortouw bij de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland. Ceo Peter Boerma van Delta zegt in een reactie tevreden te zijn over de uitkomsten: 'Het is onze ambitie te behoren tot de veiligste centrales. Als er nieuwe inzichten zijn, verwerken we die.'

Terkortkomingen voor eind van het jaar oplossen

De test van Borssele is uitgevoerd door EPZ zelf. Een dergelijke test is gebruikelijk na ingrijpende gebeurtenissen die vragen oproepen over de veiligheid van de kerncentrale, zoals de aardbeving en overstroming in Japan en de aanslagen van 11 september 2001 in New York. EPZ is van plan om de vijftien gevonden tekortkomingen nog voor het einde van het jaar op te lossen.

De kerncentrale in Borssele draait sinds 1973. Enkele jaren terug werd bepaald dat de centrale langer mag openblijven. Waar het aanvankelijk de bedoeling was dat de centrale in 2003 stopgezet zou worden, geldt nu 2033.

Momenteel wordt er op last van de Europese Commissie een officiële stresstest uitgevoerd bij de centrale in Borssele. Deze zal naar verwachting eind oktober afgerond zijn.

Bron: website Financieel Dagblad

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s