Uncategorized

Doofpotoperatie Vaticaan rond kindermisbruik Ierland

Paus

VR 22 jul 2011 | 10.21 

Bron: Kerknieuws.nl

In ongekend harde bewoordingen heeft de Ierse premier Enda Kenny het Vaticaan een elitaire en narcistische opstelling verweten in de onderzoeken naar misbruik van kinderen door rooms-katholieke geestelijken. Het Vaticaan legt “een ronduit schaamteloze minachting” aan de dag voor de slachtoffers.

“De verkrachting en marteling van kinderen werd gebagatelliseerd of ‘gemanaged’ om het primaat van de institutie, haar macht, status en reputatie, in stand te houden”, zei Kenny in een toespraak tot het parlement.

Aanleiding is een rapport over kindermisbruik in het bisdom Doyle. Daarin staat dat het Vaticaan tot een paar jaar geleden Ierse bisschoppen aanmoedigde om, in strijd met afspraken, kindermisbruik niet te melden bij de Ierse autoriteiten en niet volledig mee te werken met justitiële onderzoeken hiernaar. De pauselijke nuntius in Dublin zou dat nog in 1997 hebben geadviseerd aan de Ierse bisschoppen.

Premier Kenny kreeg impliciet steun van de aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin. Geraakt door de emotionele uithaal van Kenny zei Martin dat er in het Vaticaan en in de katholieke hiërarchie “een coterie bestaat, een kliek intriganten”, die de afspraken binnen de kerk over de bescherming van kinderen ondermijnt en negeert.

“Wat doe je als je allerlei systemen hebt opgezet en iemand die negeert? Wat doe je als groepen, in het Vaticaan of in Ierland, proberen te ondermijnen wat er wordt gedaan en dat simpelweg weigeren te begrijpen?”

 

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s