Uncategorized

Het fiasco van de parkeergarage aan de Van Schaeck Mathonsingel

Schaeck mathonsingel1 
Er dreigen grote financiële tekorten voor de in aanbouw zijnde parkeergarage aan de Van Schaeck Mathonsingel. Een aanwonende schreef hierover de onderstaande brief aan het gemeentebestuur en de gemeenteraad.

 

Geacht College en Geachte Raadsleden,

Gezien het tumult dat er is ontstaan na bekendmaking van het jaarlijkse tekort van een miljoen euro op de in aanbouw zijnde parkeergarage aan de van Schaeck Mathonsingel, heb ik een paar prangende vragen.

De opwinding van de bewoners van de stad en de ondernemers kan ik me voorstellen. De verontwaardigde reactie vanuit het stadsbestuur niet. Er is met instemming van de gemeenteraad besloten om de garage te bouwen. Kosten van de garage 17 miljoen en kosten van het aanleggen van de wandelesplanade 4 miljoen. De kosten van de garage mochten niet openbaar worden en zijn pas bekend gemaakt nadat ik een beroep had gedaan op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Een van de fractievoorzitters heeft persoonlijk aan mijn dochter gezegd dat de bouwsom niet bekend had mogen worden. Is dat soms naar aanleiding van het feit dat nu wordt gemeld dat de bouwkosten 10 miljoen hoger zijn, namelijk.27 miljoen?

De aanleg van de esplanade komt daar nog bovenop. Waar komt dat verschil van 10 miljoen opeens vandaan? Was de werkelijke bouwsom te groot om de bouw er door te drukken en is daarom 10 miljoen van de bouwsom afgehaald bij het indienen en/of verlenen van de bouwvergunning? Ergens zijn wij in ieder geval ernstig misleid.                          

In de periode vlak voor het kappen van de bomen, toen ook het stoppen van de subsidiebanen een hot item was, heb ik nog in een intervieuw met tvnijmegen1 gezegd dat het geld van de garage beter kon worden gebruikt voor het behoud van in ieder geval een deel van de subsidiebanen. De fractieleider van Groen Links zei, in een reactie daarop namens de Gemeente, dat er geen sprake was van de mogelijkheid om het geld van de parkeergarage te gebruiken voor de subsidiebanen. De garage was een investering en zou zijn geld terug verdienen.

Nou dat zien we. Er moet bovenop de tien miljoen die even waren vergeten in de bouwvergunning, jaarlijks nog een miljoen bij. Dat geld moet terug worden verdiend door de parkeertarieven te verhogen. De verontwaardiging van het grootste deel van de raad is mij een raadsel. De verhoging van de parkeertarieven stond namelijk al vermeld in het haalbaarheidsrapport over de parkeergarage dat is gepubliceerd in oktober 2004. Ik mag er toch vanuit gaan dat U niet instemt met de bouw van een project waarvan U de kosten niet kent.

Een pikant detail is,  dat er twee varianten mogelijk waren van de parkeergarage. Variant één de parkesplanade die toch nog een beetje leek op het park dat er vorig jaar nog was (weliswaar zonder de bloemperken) en variant twee de wandelesplanade. De kosten van variant twee waren 25% hoger dan die van variant 1. Ons stadsbestuur had een meerprijs van 25% over voorx85 ja waarvoor eigenlijk?

Mijn vraag is nu: waarom bent U zo boos als U voor het merendeel zelf hebt gekozen voor een garage die minstens 25% te duur is en leeg gaat staan door de hoge tarieven? U kon toch al lang weten, dat de mensen de oude tarieven al niet wilden betalen en daarom in de wijken parkeren. Hogere parkeertarieven betekenen vanzelf nog minder liefhebbers om betaald te parkeren.       

Een antwoord op mijn vragen is heel welkom zowel voor mijzelf als voor de bewoners en ondernemers van deze stad.

Marjan Meeuwissen

Van Schaeck Mathonsingel, dhr_ C_ Martens

Zo mooi was het tot voor kort aan de Van Schaeck Mathonsingel. Maar de bomen zijn gekapt. Er moest zo nodig een parkeergarage komen. Inmiddels dreigen grote financiële tekorten.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s