Uncategorized

Deetman zal geld van bijverdiensten teruggeven

NRC_Handelsblad

Door Joep Dohmen

Wim Deetman betaalt het geld terug dat hij afgelopen jaren ten onrechte ontving met bijbanen in overheidscommissies. Dat heeft hij vanmorgen bekendgemaakt.

Deetman, CDA’er en lid van de Raad van State, schond het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies. Dat verbiedt een opeenstapeling van betaalde bijbanen voor leden van ministeriële commissies. Bovenop zijn salaris als staatsraad ontving hij zo’n 75.000 euro ten onrechte uit zijn advieswerk, bleek in mei uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Wim Deetman
Wim Deetman: ten onrechte inkomsten uit bijbaantjes 

Deetman, tevens voorzitter van de commissie die het seksueel misbruik in de katholieke kerk onderzoekt, nam zijn besluit na overleg met minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA). De minister stuurde Deetman gisteren een brief waaruit blijkt dat de staatsraad het vergoedingenbesluit heeft overtreden.

Donner legt schuld bij ambtenaren

Donner legt de schuld daarvoor echter bij zijn ambtenaren. Zij zouden “verzuimd” hebben Deetman op het bestaan van de regeling te wijzen: “Ik acht mijn ministerie verantwoordelijk voor de onvolledige communicatie over de regeling in uw richting. Derhalve is dit voor mij aanleiding om geen gebruik te maken van mijn bevoegdheid om een terugvordering van u te verlangen.”

Deetman is Donner er “erkentelijk” voor dat hij geen geld terugvordert. “Ik heb niettemin besloten om het te veel ontvangen bedrag aan vacatiegelden terug te betalen. Hiermee respecteer ik de regels”, schrijft Deetman in een verklaring. Hij zei in april dat hij zich “niet bewust” was geweest van de regels. Dat was opvallend omdat de afdeling advisering van de Raad van State, waarvan Deetman lid is, in 2008 de regering positief adviseerde over het besluit dat de staatsraad heeft overtreden.

Lees vanmiddag het achtergrondverhaal ‘Galante uitweg voor de staatsraad’ in NRC Handelsblad, of vanaf 14.00 uur in de digitale editie.


Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s