Uncategorized

Provincie Gelderland 7,5 ton per jaar aan wachtgeld kwijt

Veluweland.nl logo
vrijdag 24 juni 2011 00:00

 REGIO – De provincie Gelderland zal dit jaar nog diep in de buidel moeten tasten. Aan wachtgeld voor oud-statenleden en oud-gedeputeerden moet de provincie namelijk dit jaar ruim 5,5 ton betalen. Vanaf 13 april 2012 wordt dat bedrag iets lager, maar ook dan is de Provincie nog altijd zo'n 5 ton op jaarbasis kwijt aan wachtgeld, zonder dat hieraan een sollicitatieplicht is verbonden voor de oud-statenleden.

door Jeanne Dijkstra

Enkele jaren geleden werd door provinciale staten een voorstel behandeld voor een nieuwe regeling voor nieuwe statenleden. Die krijgen voortaan wel een sollicitatieplicht en een iets minder riante wachtgeldregeling. ,,Maar voor de oud-statenleden die dit jaar afscheid hebben genomen, geldt de nieuwe regeling nog niet. Zij hebben nog heel goed voor zichzelf gezorgd'', aldus oud-statenlid Toine Van Bergen.

Van Bergen heeft de gegevens over de wachtgeldregeling op zijn weblog gepubliceerd. Zo wordt aan 23 Gelderse oud-statenleden die op 10 maart 2011 afscheid namen de komende twee jaar in totaal rond 400.000 euro wachtgeld betaald. Dit wachtgeld wordt uitbetaald zonder dat een sollicitatieplicht geldt. ,,En de hoogte van eventuele overige inkomsten doet ook niet ter zaken'', zegt Toine van Bergen. Het gaat om Statenleden van de fracties van CDA (9), PvdA (7), VVD (4), Christenunie (1), D66 (1) en SP (1).

Graaien

Van Bergen heeft de informatie rechtstreeks van de provincie Gelderland ontvangen. Ook heeft hij de provincie gevraagd om te melden wat de nevenfuncties van oud-statenleden op 10 maart 2011 waren, om een goed beeld te krijgen van de noodzaak om over dit gemeenschapsgeld te beschikken. Onder hen bevinden zich oud-statenleden die een volledige uitkering ontvangen naast hun werkzaamheden als onder meer griffier, docent aan de Hogeschool, gemeenteambtenaren, wethouder, raadsleden, zelfstandig ondernemers, beleidsadviseurs van gemeenten, leden Raden van Toezicht, onderzoeker Universiteit, arts bij Defensie, leraren en managers. De namen van de 23 ex- Statenleden, de per persoon uit te keren bedragen en de nevenfuncties zijn te vinden op de weblog van Toine van Bergen: http://toinevanbergen.web-log.nl/toinevanbergen/2011/06/vier-ton-wachtgeld-voor-oud-statenleden-gelderland.html   

Eerder deze maand publiceerde van Bergen op zijn weblog ook al de gegevens over wachtgelden die de voormalige leden van het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland ontvangen. Vier van de vijf Gelderse provinciebestuurders die dit jaar afscheid namen genieten eveneens royaal en langdurig van hun wachtgeld als ze geen baan kunnen vinden. Van 13 april 2011 tot 13 april 2012 ontvangen de oud-gedeputeerden bruto x80 7.349,85 per maand, inclusief vakantie- en eindejaarsuitkering. Vanaf 13 april 2012 moeten ze rond zien te komen van 'slechts' x80 6.431,11 bruto per maand, tot hun wachtgeldperiode om is. Dat betekent dat de provincie Gelderland dit jaar ruim 350.000 euro kwijt is aan deze oud-bestuurders. Vanaf 13 april 2012 is dat nog altijd ruim 3 ton.

De duur van de uitkering varieert, en hangt af van het aantal jaren dat ze gedeputeerde zijn geweest. Koploper is ex- gedeputeerde Theo Peters (CDA), die tot zijn pensionering in 2022 wachtgeld 'geniet'.

 

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Provincie Gelderland 7,5 ton per jaar aan wachtgeld kwijt

  1. henk miedema zegt:

    En maar bezuinigen op zorg, cultuur, onderwijs.
    Kijk, een regeling die nodig is , dat moet, als je geen inkomen meer hebt.
    Zoiets als bijstand of WW , WAO, AOW.

    Maar die verslechteren ze wel. Als ze nu ex -politici ook gewoon in de WW deden, of bijstand , ben je toch al klaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s