Uncategorized

Twintig miljoen wachtgeld voor kamerleden

Graaien

De afgelopen vijf jaar is 20 miljoen euro aan wachtgeld uitgekeerd aan oud-Tweede Kamerleden. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws.

Salaris

Het wachtgeld is een overbrugging tussen het Kamerlidmaatschap en een volgende baan. De regeling werd ingevoerd, omdat het Kamerlidmaatschap een tijdelijke functie is en Kamerleden daarvoor hun baan moeten opzeggen. Het eerste jaar na beëindiging van hun lidmaatschap krijgen ze daarom 80% van hun salaris als Tweede Kamerlid, de drie jaar daarna is dat 70%. Zodra ze een andere baan hebben, hebben ze geen recht meer op wachtgeld.

Maximale periode

Het is de bedoeling dat oud-Kamerleden zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden. Ze hebben daarom – net als andere werklozen – een sollicitatieplicht. Toch hebben bijna 50 oud-Kamerleden de maximale periode gebruik gemaakt van de regeling. Om wie het gaat is onduidelijk. De meeste Kamerleden willen niet zeggen hoe lang ze wachtgeld hebben gekregen.

Afgeschaft

Tot vorig jaar maakten oud-Kamerleden aanspraak op zes jaar wachtgeld, maar dat werd vorig jaar teruggeschroefd naar vier jaar. Deskundigen en Kamerleden pleiten voor een strengere wachtgeldregeling. SP en PVV vinden dat de regeling helemaal afgeschaft moet worden.

Bron: website RTL 4


 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s