Uncategorized

Afschaffen Persoonsgebonden budget maakt zorg juist duurder

( Door Toine van Bergen)

Het kabinet wil bezuinigen op de zorg. Gekozen wordt voor afschaffing van het persoonsgebonden budget (pgb). Dat is slecht bezuinigingsbeleid. Want door afschaffing van de pgb’s wordt de zorg juist aanmerkelijk duurder.

 Tekorten_in_de_zorg

In 2004 was VVD- Tweede Kamerlid Anouchka van Miltenburg de inspirator die ervoor zorgde dat persoonsgebonden budgets in de zorg en huishoudelijke hulp mogelijk werden. Door haar inzet is het nu al enige tijd mogelijk dat hulpbehoevenden zelf hun zorg regelen. De Tweede Kamer nam een voorstel aan voor de invoering van de pgb’s. De voordelen van pgb’s zijn talrijk, zo stelde deze volksvertegenwoordigster in het Algemeen Overleg op 14 december 2004. Gebruikers krijgen meer mogelijkheden om zorg op maat in te kopen. Bureaucratie en wachtlijsten die bij zorginstellingen bestaan worden voorkomen. En, ook heel belangrijk, het pgb is ongeveer 30% goedkoper dan de zorg “in natura”die thuiszorginstellingen leveren.

Hoe kan het dan dat de huidige VVD- premier Mark Rutte in 2011 beweert dat het weer afschaffen van de pgb’s tot bezuinigen leidt? Onzin: de kosten van de zorg worden alleen maar hoger. Thuiszorginstellingen moeten meer werknemers in dienst nemen; een buraucratisch apparaat wordt opgetuigd om werkschema’s te maken voor de mensen die bij hulpbehoevenden aan de slag gaan. Het gevolg zal zijn dat de leveranciers bij de eerstvolgende aanbestedingsronde aanmerkelijk meer geld zullen moeten gaan vragen om financieel overeind te kunnen blijven.  

Wil dit kabinet ondanks een grotere rol van de leveranciers van thuiszorg toch bezuinigen, dan kan dat maar op twee manieren. Of door het invoeren van wachtlijsten, waardoor klanten langer moeten wachten. Of door strenger te gaan beoordelen wie er wel of niet voor zorg in aanmerking komt. Beide methodes zijn voor hulpbehoevenden een verslechtering ten opzichte van de huidige situatie.

Toch houdt het kabinet vol dat de schade voor de mensen beperkt blijft. De ergste gevallen zouden buiten schot blijven. Het gaat dan om mensen die eigenlijk in een zorginstelling zouden moeten gaan wonen, ( ze hebben en zogenaamde “indicatie voor verblijf”, maar dankzij het pgb zelfstandig kunnen blijven wonen. Rutte c.s. vertellen, door de zaken zo voor te stellen, echter maar een deel van het verhaal. Zorgleveranciers kunnen niet altijd de “zorg op maat” bieden die nodig is. Bijvoorbeeld patiënten die ‘s- nachts regelmatig moeten worden omgedraaid in bed. De buurman, die dankzij een pgb in dienst kan worden genomen, is veel sneller ter plaatse Ook deze groep gehandicapten, die niet altijd een indicatie voor verblijf hebben, raken hun vrijheid kwijt. Opname in een veel duurder verpleegtehuis wordt soms onomkoombaar.

Al met al kan de conclusie niet anders zijn dan dat dit kabinet zeer dom en kortzichtig opereert. Als er al redenen zijn om fors te bezuinigen op de zorg , ligt het eerder voor de hand om meer mensen recht te geven op een pgb dan het pgb af te schaffen, en cliënten door te verwijzen naar thuiszorgorganisaties .

Toine van Bergen is consulent Wet maatschappelijke ondersteuning en voormalig lid van Provinciale Staten van Gelderland

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s