Uncategorized

Klokkenluidersregeling is fiasco

Fred Spijkers3 
Fred Spijkers, de bekendste klokkenluider van Nederland

Door Boudewijn Warbroek x95 26.05.11 x95 3 reacties

Klokkenluiders die een beroep doen op de Commissie Integriteit Overheid (CIO) lopen nog altijd een grote kans dat hun melding niet in behandeling wordt genomen.

Twee behandeld
Uit woensdag bekend geworden cijfers blijkt dat de commissie in 2010 in totaal 43 meldingen ontving. Slechts twee hiervan werden in behandeling genomen. Drie melders trokken zich terug. Maar liefst 38 meldingen werden door de CIO doorverwezen omdat ze niet onder het ‘Besluit melden vermoeden van misstand bij Rijk en Politie’ vallen.

Weinig vertrouwen

De CIO is omstreden. In 2008 stelde de Universiteit Utrecht in opdracht van toenmalig minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) vast dat de commissie ‘weinig vertrouwen geniet’, ‘opereert als een commissie van bezwaar en beroep in plaats van als onderzoeksinstantie’ en ‘geen enkele rol van betekenis heeft gespeeld bij het opsporen van misstanden’.

Doorverwijzen

Toch wil minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) de CIO in stand houden. Hij heeft een voorstel voor de vorming van een advies- en verwijspunt voor klokkenluiders voorgelegd aan de Raad van State. Deze uit drie personen bestaande commissie zou melders van misstanden moeten doorverwijzen naar bestaande instanties, of naar de CIO. In de Kamer heeft Donner gezegd dat hij wil bezien of de werkwijze van de CIO kan worden ‘verbeterd’.

Initiatiefwet

Wetenschappers en ook bijvoorbeeld de Expertgroep Klokkenluiders hebben aangedrongen op de komst van een onafhankelijk onderzoeksinstituut. SP-Kamerlid Ronald van Raak werkt aan een initiatiefwet om klokkenluiders beter te beschermen, en om onafhankelijk onderzoek te kunnen garanderen.

 

Lees het hele artikel op de website van Binnenlands Bestuur

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s