Uncategorized

Aandeelhouders wapenbedrijf EADS hebben bloed aan hun handen

Bron: website Ravage

AMSTERDAM, 26 MEI 2011Bij een jaarvergadering van de wapenproducent EADS werden donderdag de aandeelhouders onder luid gejoel opgewacht door vredesactivisten. De zakenlieden waren not amused.


Terwijl in Libië de strijdende partijen elkaar het graf in schieten met wapentuig van het Europese wapenbedrijf EADS vond tegelijkertijd in Amsterdam de jaarvergadering van aandeelhouders plaats. Om de vennoten er nog eens duidelijk aan te herinneren dat ze hun geld verdienen aan andermans dood & verderf, organiseerde Campagne tegen Wapenhandel een protestactie bij het Okura Hotel in Amsterdam.

Eén voor één kwamen de heren aangereden om bij de ingang van het hotel geconfronteerd te worden met een menselijke wegversperring door een vijftigtal vredesactivisten. Die waren geenszins van plan om de aandeelhouders een makkelijke doorgang te verlenen. Onder luid gejoel en gefluit poogden de zakenlieden hun dure slee in slakkentempo door de groep demonstranten te manoeuvreren, wat niet bepaald soepel verliep.

Met protestborden, spandoeken, waterpistolen, houten geweren en camera's omsloten de activisten de auto's als een zwerm bijen. Temidden van deze heksenketel bleven de aanwezige agenten opvallend laconiek. Op gemoedelijke toon werden de activisten gemaand aan de kant te gaan staan.

Om het de zakenlieden nog wat lastiger te maken lagen er plastic landmijnen op de weg. Steeds wanneer de security van het hotel de objecten aan de kant schoof, werden de mijnen weer behendig terug op hun plaats geschopt door de betogers. Ondertussen was veelvuldig de leus 'Bloed aan je handen' te horen, al zal bij het gros van de aandeelhouders het bloed onder de nagels vandaan zijn gehaald bij zo'n ontvangst.

Drie antimilitaristen hadden aandelen gekocht van EADS zodat ze aanwezig konden zijn bij de vergadering en de mogelijkheid hadden kritische vragen te stellen. Hoewel het bestuur verplicht is tot antwoorden op vragen van aandeelhouders werd er nauwelijks inhoudelijk gereageerd. Met dooddoeners dat het ofwel om bedrijfsvertrouwelijke informatie gaat, danwel dat het bedrijf zich verder niet met politiek bemoeit, werden de vragen omzeild door het bestuur.

Wapenhandel

EADS is de op één na grootste wapenproducent van Europa. Terwijl het wapentuig voornamelijk geproduceerd wordt in Italië, Duitsland, Frankrijk en Spanje is het hoofdkantoor gevestigd in Leiden. EADS maakt onder meer militaire electronica, helikopters, gevechtsvliegtuigen, mortieren en onbemande vliegtuigen. Het bedrijf is gespecialiseerd in lucht- en ruimtevaarttechnologie en heeft naast de defensiesector ook een civiele bedrijfstak.

Een kwart van de omzet haalt EADS uit de wapenproductie. In 2008 verkocht EADS voor bijna dertien miljard aan wapentuig. Tot haar klanten behoren de strijdende partijen in Libië. De NAVO bombardeert Libië momenteel met Eurofighter Typhoons gevechtsvliegtuigen die door EADS en twee andere wapenproducenten gebouwd zijn. Verder leverde het wapenbedrijf anti-tankraketten aan het regime van Qadhafi, terwijl de Libische rebellen over hetzelfde wapentuig beschikken. Zo weet EADS optimaal te profiteren van oorlog.

Bekijk de website van de campagne tegen wapenhandel

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s