Uncategorized

Ophef over salaris en declaraties directeur FORUM

Sadik Harchaoui 

Sadik Harchaoui, directeur van het instituut voor multiculturele vraagstukken FORUM, zou zich ook schuldig maken aan belangenverstrengeling. xa9 anp
 

Personeel van het xadinstituut voor multiculturele vraagstukken FORUM is verontrust over de financiële gang van zaken bij de instelling, en met xadname over de declaraties en het salaris van de bestuurder Sadik Harchaoui. Dat blijkt uit interne documenten en gesprekken met betrokkenen.

De Raad van Toezicht van FORUM heeft het salaris van Harchaoui de afgelopen zes jaar met circa 50 procent verhoogd tot een bedrag van ruim 142 duizend euro in 2010. Harchaoui werkt vier dagen in de week bij FORUM en is een dag in de week (voor 33 duizend euro bruto per jaar) voorzitter van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling in Den Haag.

Zijn salaris over 2010 lag daarmee ruim boven de in politiek Den Haag gangbare DG-norm van 124 duizend euro bruto voor een fulltime aanstelling. Uit de interne documenten van FORUM is eveneens op te maken dat Harchaoui in 2006 een 'bijzondere uitkering' ontving van ruim 58 duizend euro, en in 2009 een bonus kreeg van anderhalf maandsalaris.

Subsidie

'Wij zijn een gesubsidieerde instelling, speciaal ingericht voor kwetsbare mensen en hun belangen, en geen bedrijf', zegt een verontruste medewerker. 'Harchaoui heeft de macht bij FORUM naar zich toegetrokken, en profiteert daar ook financieel van.'
Dat klopt niet, zegt Eerste Kamerlid en hoogleraar Pauline Meurs (PvdA) namens de Raad van Toezicht van FORUM. 'De instelling bevindt zich in een transformatie. Wij wilden dat een sterke leider als Harchaoui die zou uitvoeren. We wisten dat hij daarbij tegenstand zou ontmoeten. Om hem voor FORUM te behouden, is zijn salaris naar boven bijgesteld.'

Bovendien, zegt Meurs, is het salaris van Harchaoui in 2010 en 2011 hoger uitgevallen omdat hij niet opgenomen vakantiedagen heeft laten uitbetalen. 'Zijn werkelijke bruto salaris bedraagt circa 129 duizend euro. Wij vinden dat te verantwoorden. Ook hebben wij hem toestemming gegeven om een dag in de week bij de RMO te werken. Dat paste in zijn contract, en is in het belang van FORUM.'


Declaratie
s
De personeelsleden hebben ook kritiek op het declaratiegedrag van Harchaoui. Zij deden onderzoek in de administratie en stuitten daarbij onder meer op een groot aantal door Harchaoui bij FORUM gedeclareerde maaltijden en luxe hotelovernachtigingen en op de inbouw van een dvdxadspeler in zijn door FORUM betaalde Audi A6.
Tenslotte leven er vragen over mogelijke belangenverstrengelingen. Naar voren is gekomen dat FORUM vorig jaar een stichting heeft ingeschakeld, die is gevestigd op het huisadres van Harchaoui. Ook is gebleken dat FORUM veel zaken heeft gedaan met een bedrijf van een adviseur die tevens een zakenpartner van Harchaoui is.

Het gaat om Khalid Boutachekourt, de directeur van Van de Bunt-adviseurs. FORUM kocht de afgelopen jaren voor 1,2 miljoen euro adviezen en diensten in bij dit bedrijf, blijkt uit een intern overzicht.

Zakenpartners

Harchaoui en Boutachekourt blijken, buiten FORUM om, zakenpartners te zijn. Zij hebben samen begin 2011 in Gouda de BV Tanger Institute for Transmediterranean Issues opgericht, met als doel 'de exploitatie van kennis' over onder meer Nederland en Marokko. Ook daar gevestigd is de door Harchaoui recentelijk opgerichte Stichting Kennisinstituut Arabische Wereld, een 'onafhankelijke denktank, expertisecentrum en trainingsinstituut', aldus gegevens van de Kamer van Koophandel.

Harchaoui verwijst voor vragen over zijn salaris naar de RvT. Verder zegt hij dat hij al zijn declaraties kan verantwoorden, en dat het bedrijf en de stichting in Gouda geen activiteiten ontplooien en waarschijnlijk weer zullen worden opgedoekt. Voor de diensten van de op zijn huisadres gevestigde stichting is niet betaald door FORUM, zegt hij.

Leeshet hele artikel op de website van De Volkskrant

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s