Uncategorized

Ambtenaren declareren maar raak

Graaien 

Vandaag worden de rijksuitgaven van 2010 behandeld in de Tweede Kamer. Bij het onderzoek naar de doelmatigheid van de overheidsuitgaven komen de meest absurde declaraties naar boven. Zo worden dubieuze cursussen betaald voor ambtenaren: bijvoorbeeld glas-in-lood-zetten, meditatie en zelfs een cursus homeopathie voor dieren. Men kan zich afvragen welk doel deze cursussen dienen bij het uitoefenen van hun ambt.

De ministeries zijn volgens de Rekenkamer niet kritisch genoeg. Zo wordt er te gemakkelijk omgesprongen met belastingvrije vergoedingen. Sommige ambtenaren hebben bijvoorbeeld meerdere dienstfietsen van de belasting afgetrokken. 

Ook wordt er veel te weinig geregistreerd. De vakantiedagen worden nauwelijks bijgehouden. Ontslagen ambtenaren krijgen onterecht nog maanden uitbetaald. 

Behalve bij registraties en declaraties van ambtenaren kennen de ministeries ook problemen met oa. inkoopbeheer en subsidies. 

Deze problemen en onduidelijkheden zijn slechts klein leed naar de maatstaven van de Rekenkamer. Het gaat om een half procent van 237,6 miljard en dat is ongeveer 800 miljoen euro. 'Maar dat is toch nog altijd veel geld', zegt voorzitter Saskia Stuiveling van de Rekenkamer op BNDeStem.nl.

Defensie en Volkshuisvesting hebben momenteel de grootste problemen met het verantwoorden van hun uitgaven.

Bron: website De Volkskrant

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s