Uncategorized

Het Kasteel kampioen van de Oostelijke Schaakbond

Kasteel kampioen OSBO 

Van links naar rechts boven: Mark Achterberg, Willem Blankert, Willem van Berkel, Wesley van Nie, Twan Rutjes. Van links naar rechts onder: Henk van Kortenhof, Caspar Hermeling en Hans Quint. 

Op zaterdag 15 mei 2011 moest het dan gebeuren. Na een eenjarig verblijf in de Oostelijke Schaakbond ( OSBO) had het vlaggenschip van mijn Wijchense schaakclub de kans om weer te promoveren naar de landelijke schaakbond. En zelfs om, voor de eerste keer in de historie, kampioen te worden van de OSBO. Temeer daar ik zaterdag toch al in Arnhem moest zijn was dat voor mij voldoende reden om ons eerste te gaan aanmoedigen.

Het Kasteel moest aantreden tegen Bennekom. Met xc3xa9xc3xa9n invaller: het xe2x80x9coude paardxe2x80x9d Willem Blankert was weer eens van stal gehaald, omdat jeugdspeler Jermo verhinderd was. 

Hieronder enkele impressies, op chronologische volgorde. Van een bescheiden schaker die niet alle ontwikkelingen op het bord met de 64 velden doorgrondt..

 13.05 uur

Huub Blom opent de slotronde van de promotieklasse in de fraaie speelaccomodatie in Presikhaaf. Hij deelt mee dat er versterkte promotie is. Nadat ik mij heb gexc3xafnstalleerd op een kruk aan de bar zie ik dat ook Sjaak als supporter al aanwezig is.

13.10 uur

Willem Blankert is op het 1e bord gezet om weerstand te bieden aan de gevaarlijke Hotze Hofstra( rating 2205).

Kasteel kampioen OSBO 002

Willem Blankert ( rechts vooraan), aan het begin van zijn partij. Naast hem Willem van Berkel

 13.15 uur

Het mobieltje van Harry Verhoef, de tegenstander van Twan gaat af. Dat kost hem strafminuten.

13.18 uur

Weer rumoer aan het bord van Twan. De klok begeeft het en moet vervangen worden.

13.20 uur

Henk van Kortenhof snoept de h- pion van zijn opponent Martin Markering. Het schijnt te gaan om een vaker voorkomend gambiet.

13.50 uur

Wim Thieme, de tegenstander van Mark Achterberg, beweegt als hij aan zet is voortdurend met zijn hoofd. Achteraf blijkt dat hij dit de hele middag kan volhouden.

14.15 uur

Hans Quint speelt op bord 4 tegen Bert Duijker. Hij krabt zichzelf regelmatig achter de oren. Ook dat blijkt hij tot het einde van de partij te kunnen doen.

14.50 uur

Druk overleg tussen Caspar, Wesley en Twan. Caspar blijkt een remise- aanbod te hebben gekregen van zijn tegenstander. Caspar besluit het bod aan te nemen. Het eerste halfje is binnen.

 Kasteel kampioen OSBO 005
Caspar Hermeling( links) pakt het remisebod aan van Noxc3xabl Bovens

15.13 uur

Ook Mark krijgt een remise- aanbod. Na overleg met teamcaptain Wesley wijst hij het af.

15.15 uur

Willem van Berkel deelt mij mee dat hij fantastisch staat. Ik zeg hem dat dat nog geen garantie is voor de winst. Dat is hij met me eens. In de vorige speelronde zag hij, in hetzelfde gebouw, een mat in xc3xa9xc3xa9n over het hoofd.

 15.16 uur

Extra supportersondersteuning arriveert: Ritchy, Richard, Peter en Leo.

15.32 uur

ASV 4 ( grootste concurrent) speelt tegen het al gedegradeerde Velp. ASV noteert ook het eerste halfje.

15.45 uur

ASV 4 scoort weer een halfje: 1-1 tegen Velp.

16.00 uur

Hans Quint heeft zich al heel wat achter de oren gekrabt. Hij stoomt nu door met de d- pion.

Kasteel kampioen OSBO 011 
Hans Quint krabt zich weer eens achter de oren. Rechts naast hem Caspar Hermeling 

16.15 uur

Bij de Toren 3 ( derde, en ook nog kanshebber) is het, tegen Wageningen, al 3-3.

16.30 uur

Eindelijk kan de man aan het scorebord ook bij ons aan het werk. Willem van Berkel wint vandaag inderdaad.

Kasteel kampioen OSBO 004 
Willem van Berkel ( midden) neemt in Arnhem revanche voor zijn ongelukkige verliespartij een maand geleden

16.35 uur

Maar Mark, die beter stond, kwam door een penning in de problemen en verliest. De nieuwe tussenstand Kasteel -Bennekom is daarmee 1 xc2xbd- 1 xc2xbd .

16.40 uur

Willem Blankert voert op ons topbord een kansloze strijd tegen Hofstra. Al drie pionnen achter en geen echte kans meer op weerwerk. Hij blijft gewoon zijn tijd uitzitten.

16.50 uur

De klok van 17.00 uur nadert. Dan vallen meestal veel beslissingen, omdat spelers in tijdnood komen. Dat is ook vanmiddag zo. Twan jaagt zijn tegenstander door de klok. Henkxe2x80x99s tegenstander geeft ineens op. Hij zegt een stuk weg te geven. Henk had het in eerste instantie zelf niet gezien, maar heeft natuurlijk geen bezwaar tegen de overgave.

16.55 uur

Het Kasteel staat nu op 3 xc2xbd punt. Dat is het moment voor Willem Blankert om zijn kansloze strijd te staken. Nieuwe tussenstand: 3 xc2xbd- 2 xc2xbd in ons voordeelxe2x80xa6. Nog xc2xbd puntje nodig voor de promotie, en nog 1 punt voor het kampioenschap!

17.00 uur

Hans haalt het beslissende halfje binnen. Promotie is een feit. Op dat moment is de stand van het al gedegradeerde Velp tegen concurrent ASV 4 verrassend genoeg 3-3.

17.30 uur

Alleen Wesley is nu nog in de strijd, tegen Eddy de Beule. Hij is in een toreneindspel beland, de Beule heeft een pion mxc3xa9xc3xa9r. Een gevaarlijke vrijpion. De grootste druk is er nu wel af, omdat de promotie binnen is. Maar het kampioenschap zou natuurlijk het slagroom op de taart zijn. Wesley gaat er dus nog maar eens goed voor zitten.

Kasteel kampioen OSBO 015 
Wesley van Nie gaat er nog even goed voor zitten

18.00 uur

De Beule heeft zijn vrijpion weggegeven o
m nu met een van zijn centrumpionnen te kunnen doorstoten naar het promotieveld. Maar Wesley heeft nog een tegenactie in huis. Het wordt steeds spannender.

18.30 uur

Wesley weet met zijn toren een schaak af te dwingen.

18.35 uur

De Beule zoekt nog naar ontsnappingsroutes. Maar uiteindelijk ziet hij dat hij niet meer kan ontkomen aan eeuwig schaak. Hij schudt Wesley de hand. Daarmee is de overwinning binnen: 4 xc2xbd- 3 xc2xbd . En het kampioenschap van de OSBO.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s