Uncategorized

Noordhollandse CDA en VVD zwichten voor PVV- censuur

Thomas van der Dunk 

Cultuurhistoricus Thomas van den Dunk ( foto hierboven) mocht zijn Arondxc3xa9us- lezing "Het nieuwe taboe van de oorlog" niet uitspreken van de provincie Noordholland. De Noordhollandse PVV-fractievoorzitter Hero Brinkman verbood het, en CDA en VVD gehoorzaamden hem gedwee.

Jaarlijks nodigen Provinciale Staten van Noord-Holland iemand uit de wereld van kunst, wetenschap of religie uit de Willem Arondxc3xa9uslezing te houden. Willem Arondeus (1894-1943) was een eigenzinnig mens die geheel tegen de mores van die dagen in, openlijk voor zijn homoseksuele geaardheid uitkwam. Dat was gedurfd en ongewoon, zelfs in de liberale kunstenaarskringen waarin hij verkeerde. In de bezettingsjaren xe2x80x9840-xe2x80x9845 was hij actief in het kunstenaarsverzet.

Hero Brinkman riep richting CDA en VVD: xe2x80x9cAls jullie deze antisemiet Von der Dunk een podium geven om zich tegen de PVV af te zetten, zal ik hem niet alleen in het debat bij de enkels afzagen, maar dan is het misschien ook de laatste Willem Arondxc3xa9us Lezing geweestxe2x80x9d.

Van den Dunk trekt in zijn lezing een parallel tussen het politiek klimaat waarin de PVV groot is geworden en de opkomst van de NSB, in de jaren dertig van de vorige eeuw. CDA en VVD bevestigen, door te zwichten voor de PVV als het gaat om vrijheid van meningsuiting, het gelijk van van den Dunk.

Lees hier de volledige tekst van de lezing

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s