Uncategorized

Resistente bacterixc3xabn nu ook in groenten, oorzaak waarschijnlijk dierlijke mest

 Nos-logo
Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Sommige rauwe groenten bevatten bacterixc3xabn met ESBL's die resistent zijn voor een groot aantal antibiotica. Het gaat om bacterixc3xabnsoorten die op grote schaal voorkomen in de menselijke en dierlijke darmen en luchtwegen. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc in Amsterdam dat morgen gepresenteerd wordt op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie.

Ruim vijf procent van in totaal 120 onderzochte groentenmonsters bleek besmet met een ESBL-houdende resistente bacterie. Het gaat in de meeste gevallen om andere bacterixc3xabn met ESBL's dan tot nu toe in (kippen)vlees zijn aangetroffen. De monsters waren afkomstig van vijftien verschillende groentensoorten die op of in de grond groeien.

Enzym

Een ESBL is een enzym dat door de bacterixc3xabn wordt aangemaakt en dat diezelfde bacterixc3xabn vervolgens resistent maakt voor een groot aantal antibiotica. Daaronder zijn er een paar die in ziekenhuizen worden gebruikt om patixc3xabnten te behandelen die hardnekkige infecties hebben.

Artsen houden dan nog maar een zeer beperkt aantal middelen over om die patixc3xabnten mee te behandelen. Bovendien ontstaat tegen die laatste redmiddelen dan ook weer sneller resistentie.

Biologisch

Het groentenonderzoek is in twee etappes uitgevoerd. November vorig jaar zijn monsters van zomergroenten bekeken. In maart van dit jaar monsters van wintergroenten. De groentenmonsters waren afkomstig van de supermarkt, de biologische winkel, de straatmarkt en van de kleine groentenboer.

Vier van de onderzochte groenten bleken bacterixc3xabn met ESBL's te bevatten: taugxc3xa9, radijs, lente-ui en pastinaak. In totaal waren zeven van de 120 monsters ESBL-positief. In vier gevallen ging het om taugxc3xa9 en een keer om radijs, lente-ui en pastinaak. Opmerkelijk genoeg waren vier van de zeven besmette monsters van biologische kweek.

Het enige andere onderzoek naar de aanwezigheid van bacterixc3xabn met ESBL's in groenten, vond vorig jaar plaats in Frankrijk. In dat grotere onderzoek van 399 monsters bleek 13 procent van de groenten- en fruitmonsters bacterixc3xabn met ESBL's te bevatten. Ook toen bleken zowel biologisch geteelde als niet biologisch geteelde groenten en fruit besmet.

Hoe de groenten besmet raken, is nog niet onderzocht. De meest waarschijnlijke hypothese is dat bemesting met dierlijke mest een rol speelt. Of dat de resistente bacterixc3xabn al in de grond zaten.

Lees het hele artikel op de website van de NOS

Megastal 
Dierlijke mest uit de bio- industrie is waarschijnlijk de oorzaak van het voorkomen van resistente bacterixc3xabn in groenten 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s