Uncategorized

Korpschefs kregen acht keer onterechte vergoeding

Nederlandse korpschefs hebben in 2008 en 2009 acht keer vergoedingen ontvangen waar ze geen recht op hadden. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.

Korpschef Bernard Welten 

Bernard Welten kreeg meer dan de Balkenende- norm

Dergelijke vergoedingen schaden de integriteit en het aanzien van het politieambt, vindt Opstelten.

Kinderopvang
De uitlatingen zijn een reactie op het onderzoek van de Rijksauditdienst (RAD) uit mei 2010 naar beloningen, toelagen en declaraties van de politietop in 2008 en 2009.

In acht gevallen komt minister Opstelten tot het oordeel dat er geen rechtvaardiging is voor de vergoedingen.

In xc3xa9xc3xa9n van deze gevallen heeft de korpsbeheerder zelf besloten tot stopzetting van deze vergoeding. Het betrof een vergoeding ter compensatie van de kosten van kinderopvang.

Representatie
In vijf gevallen ging het om te hoge representatietoelages. De betreffende korpsbeheerders bexc3xabindigen  deze toekenningen.

Bij twee toekenningen gaat het om een in het verleden verstrekte vergoeding voor dubbele woonlasten en een compensatie voor belastingheffing.

Niet terugvorderen
Zoals eerder aangekondigd heeft de minister ook onderzocht of de onterechte vergoedingen kunnen worden teruggevorderd.

Juridisch zou het lastig zijn om de onterechte vergoedingen terug te vorderen. Om die reden ziet de minister af van terugvordering.

Naar aanleiding van het rapport wil minister Opstelten de arbeidsvoorwaarden van de politietop vereenvoudigen en versoberen.

In 2009 bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat, hoewel politiekorpsen moesten bezuinigen, de politietop flink bleek bij te verdienen aan declaraties, toelagen en extra vergoedingen. Kamerleden reageerden 'geschokt'.

Duidelijk werd dat de Amsterdamse korpschef Bernard Welten loonbelasting terugkreeg van het korps, dat ook al voor de helft eigenaar is van zijn huis.

Ook korpschef Magda Berendsen van Friesland hoeft niks te betalen voor haar appartement in Leeuwarden, ter compensatie van dubbele woonlasten daar ze in Beverwijk woont.

Berndsen is inmiddels Kamerlid voor D66. Duidelijk werd dat zij als korpschef meer dan een ton aan vergoedingen ontving waar zij geen recht op had.

Bron: website Elseviers Weekblad

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s