Uncategorized

Gedeputeerde verdoezelde misstap echtgenoot

BinnenlandsBestuur logo 
Raadslid Jan van Dalen van de gemeente Westerveld (Drenthe) heeft in strijd gehandeld met de integriteitscode voor raadsleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Ook zijn vrouw, gedeputeerde Haarsma, had volgens het rapport een rol in de kwestie. Haarsma kwam al eerder in opspraak.

Zichzelf inhuren
Het raadslid van Dalen is onbezoldigd directeur van het Archeologisch Centrum in Diever, maar liet zich als eigenaar van een adviesbureau wel betalen voor projecten die hij voor het centrum uitvoerde. De afgelopen jaren kreeg hij bijna 100 duizend euro betaald, waarvan een deel bestond uit gemeentelijke subsidies. BING vindt dat in strijd met de gedragscode van onafhankelijkheid en openheid die van raadsleden mag worden verwacht.

GedepHaarsmaenvanDalen_resized_200x0 

Gedeputeerde Haarsma ( links) en wethouder Jan van Dalen: echtpaar in opspraak. Foto: website Binnenlands Bestuur

Verdoezelen
In de kwestie is ook zijn echtgenote, de Drentse PvdA-gedeputeerde Anneke Haarsma, in opspraak geraakt. Zij zou het handelen van haar man hebben willen verdoezelen, aldus BING. De fractie van de PvdA in de Drentse Staten gaat de gedeputeerde nu om opheldering vragen.

BING deed het onderzoek in opdracht van burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld.

Dure cursus
Gedeputeerde Haarsma kwam al eerder in opspraak. Zo zou ze in 2009 een rol hebben gespeeld in het lekken naar de pers in de EuroChampaffaire. Vorig jaar was er nogal wat kritiek op de managementcursus die ze ging volgen. Die kostte in totaal 20 duizend euro en vond ondermeer plaats op de Harvard Universiteit in Amerika.

Lees hier het BING- rapport

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s