Uncategorized

'Mogelijk relatie tussen blauwalg en slibstort in Mobagat bij Barneveld'

VeenendaalseKrant logo 
zaterdag 26 maart 2011 07:03

BARNEVELD – De stort van baggerslib zou blauwalg veroorzaakt kunnen hebben in het 'Mobagat' bij Barneveld. Al is er vooralsnog geen reden aan te nemen dat er problemen voor de volksgezondheid ontstaan.

Dat concludeert bureau Deltares uit Delft, dat het water in opdracht van Waterschap Vallei & Eem heeft onderzocht. Aanleiding was de vondst van blauwalg in november in het water, officieel de Grote Veenderplas ten zuiden van Barneveld. Die maand trokken omwonenden en wetenschappers aan de bel nadat ze blauwalg in de plas aantroffen. Volgens hen wijst dit direct op vervuiling van het water door de stort van vervuild slib. Dit omdat in het verleden volgens hen nooit eerder blauwalg is geconstateerd en omdat volgens wetenschappers de kans groot is dat blauwalgen ontstaan als slib vol voedingsstoffen in voedselarm water wordt gestort.

Twee jaar geleden is in het Mobagat gestart met de stort van lichtvervuilde baggerslib, afkomstig uit onder meer stadsgrachten. In totaal mag Grondbank GMG in deze plas 400.000 kuub slib storten, inmiddels ligt zo'n 40.000 kuub in het water. Blauwalg kan een risico opleveren voor de volksgezondheid, omdat het kan leiden tot onder meer huidirritatie.

(Lees meer hierover in de Barneveldse Krant van zaterdag 26 maart 2011)

Mobagat20090206 013 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s