Uncategorized

Kwestie Brandon: landelijke partijen hebben boter op hun hoofd

Henk Miedema 

Door Henk Miedema, plaatsvervangend lid commissie jeugd, zorg en cultuur provincie Gelderland

 

De landelijke politieke partijen hebben  veelal boter op hun hoofd, inzake "de zaak Brandon S Heerenloo- Loozenoord".

Ik ben zelf werkzaam geweest als  activiteitenbegeleider op S HeerenLoo  Ermelo ,en het Hietveld ( Pluryn)in Beekbergen. Enkele jaren terug werden overal deskundig opgeleide  AB ers weg bezuinigd. Alle activiteiten- begeleiders moesten 'generiek   werken", dat wil zeggen meer van hetzelfde, en minder specialisatie.
Dit was politiek breed gedragen door  confesionele en neoliberale politici van alle grotere partijen.
Gehandicapten bezighouden  kon in feite iedereen ,zo was het motto, dus  afbouwende verpleegkundigen  en dergelijke konden dat ook,dacht men. Weliswaar verkeerd, maar dat dachten  ze kennelijk.
De vakkundighedi en expertise van de activiteitenbegeleider werd van af dat moment gedegradeerd tot koffie- dame of werkmeester op arbeidstherapie. De Tweede kamerleden zijn bijna allemaal de fout in gegaan, en leden van de Eerste Kamer  hebben niet goed hun zaken getoetst.
Voorbij gegaan werd aan de expliciet ernstiger problematiek. Dit alles is ingezet  rond 2000 tot 2003, ik ga geen partijen noemen , want vrijwel iedere partij deed mee in verkeerde richting.
Het heeft alles te maken niet precies kijken naar wat men wegbezuinigde of hervormde. En alle kritiek weg- wuiven. Ik weet wel dat  er  schaarse oppositie tegen was, maar  dat werd weggezet als ouderwets, en onwelwillend. Afgerekend werd op partijpolitiek, en niet op de inhoud  van de boodschap.
Ik wil verder  an de  gelegenheid gebruik maken om op te merken dat ook het vervoer van  kinderen met een beperking of handicap, van en naar scholen, ernstige hiaten vertoont.
Chauffeurs zonder  juiste opleiding of emphatische houding rijden rond met kinderen waar ze geen benul van hebben ,wat die kinderen feitelijk mankeren. Met de gevolgen voor het kind  het huisgezin en de  school waar ze  heen moeten.
Medewerkers van een  groot vervoersbedrijf werken met bestuurders, die werken met behoud van uitkering, omdat dat het bedrijf concurerend houdt. Zodra  ze verplicht ergens anders kunnen werken, zijn ze weer van het busje af, ongeacht of ze  juist heel goed werkten, of er niks van konden.
Je ziet dat maatregelen zo als het werk aanbesteden  tegen lagere prijzen leidt tot tot onbedoelde bij effecten.
Terug naar de zaak Brandon is mijn overtuiging ,dat voldoende menskracht in de vorm van juiste begeleiding  eel verschil zou hebben gemaakt.
Daarom dames en heren , let u  eens wat beter op wat u bezuinigt, of onbedoeld verslechtert  met een hervorming. Mijn advies is dan ook , zorg structureel voor voldoende goede activiteitenbegeleiders, en laat ze zich ook specialiseren. Kort gezegd, let u beter op naar wat u weg laat bezuinigen of herstel nu uw fout van een paar jaar terug.
Mensen die  toen uit het vak zijn weg gewerkt hebben deze zaken best zien aankomen.
Voor  deskundig vervoer van kinderen met een beperking , zou het al een stuk schelen ,als dat normale en betaalde banen zouden worden, met daarnaast een opleiding als bijvoorbeeld minimaal SPW. (sociaal pedagogisch werk).
Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s