Uncategorized

Gehandicapten zijn nutteloos en bovendien lui en te rijk xe2x80xa6xe2x80xa6.Pluk ze!!!

Ad van der Kolk 

Door Ad van der Kolk, Verenigd Links Fryslan

De contouren van een al bijna geprivatiseerde en steeds killer wordende sociale dienst beginnen naar voren te komen als men kijkt naar de jongste geniale vondst van de directeur/manager van Divosa, de vereniging van sociale diensten. Hij wil alle gehandicapten ongenuanceerd in de bijstand laten vallen. Een typische managersoplossing, gespeend van enige vorm van morele bezwaren dan ook en puur gericht op economische efficixc3xabntie.

De mens wordt gezien als economische eenheid, robots als het ware. Zich verschuilend achter aloude clichxc3xa9s als arbeidsparticipatie, het vinden van een xe2x80x9cechtexe2x80x9d baan via de al eerder verkwanselde sociale werkplaatsen en het zo langzamerhand uitgewoonde argument van teveel regels, pleit deze manager ervoor de gehandicapten maar gewoon in de bijstand te dumpen en alle andere specifieke regelingen af te schaffen. Lekker simpel, een regeling en klaar is Kees.

De directeur vergeet voor het gemak maar even dat de sociale diensten (en dus de gemeenten) dan wel worden opgezadeld met de complexe problematiek van gehandicapten. En dat nog bovenop de bulk van centrale verantwoordelijkheden die al zijn afgeschoven door het rijk en straks ook door de provincies. Maar geen nood: daar zal dan wel weer extra en gespecialiseerd duur personeel voor worden ingehuurd of beter nog, een extern bureau. De sociale dienst zal uiteraard ook moeten worden uitgebreid, vooral in het hogere segment. Al deze partijen zullen vervolgens van het geld dat de gehandicapte moet opgeven worden betaald. Bovendien zal gemeenten xe2x80x9cgebrek aan bestuurskrachtxe2x80x9d worden verweten als ze deze xe2x80x9cuitdagingxe2x80x9d niet willen of kunnen aangaan of de complexiteit doodeenvoudig niet aan kunnen. Aan het eind van de reeks clichxc3xa9s die deze directeur produceert komt dan toch de ware aard van deze vondst naar boven. Het is het zoveelste ordinaire en naar mijn mening meest schandalige voorstel voor bezuiniging op de sociale sector over de ruggen van de zwakkere tot nu toe. In schrille tegenstelling met de economische sector die nu al enkele decennia garen kan spinnen.

De nog steeds toenemende managermentaliteit in semipublieke sectoren heeft een sociaal bewustzijn of geweten zo u wilt, al bijna verdrongen. Als gehandicapten onder de bijstand gaan vallen zullen bovendien zaken als een erfenis binnen de greep van de staat komen vanwege de vermogensregeling. Tikt toch lekker aan soms voor de sociale dienst. Ook worden mensen geplukt die zo gehandicapt zijn dat ze niet kunnen participeren en in veel gevallen ook niet in staat zijn zich echt te verweren in een steeds complexer wordende maatschappij. Vooral in een wantrouwige samenleving die zo langzamerhand niet langer uitgaat van het principe onschuldig tot het tegendeel is bewezen maar het tegenovergestelde. Van de groep waar we het hier over hebben, zullen degenen met de laagste inkomens of gezinnen met een gehandicapte met een laag inkomen, dubbel worden gepakt. Het zijn uiteindelijk extreem gerelativeerde bezuinigingen zonder oog voor welke sociale problematiek of gevolgen op de lange termijn dan ook. Een groep mensen die toch al op de grond ligt wordt ook nog eens flink nagetrapt en kaal geplukt. Neemt u van mij aan dat geen enkele gehandicapte om zijn handicap heeft gevraagd en graag zijn/haar handicap in ruilen voor de slechtste baan die er is als dat zou kunnen. Zonder blikken of blozen wordt nu zelfs de zwakste groep in onze samenleving keihard geplukt. En dat gaat nog lukken ook want we hebben uiteindelijk toch al voldoende sociale recherche om op eventuele frauderende gehandicapten te jagen. Dat komt dus wel goed.


Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s