Uncategorized

Europa troef tegen slibstort

VeenendaalseKrant logo 
maandag 29 november 2010 05:53

LUNTEREN – Barneveldse omwonenden van de Grote Veenderplas eisen van het Openbaar Ministerie (OM) alsnog een strafrechtelijk onderzoek tegen Grondbank GMG en waterschap Vallei en Eem. De Gelderse eenmansfractie DPS/Groep Van Bergen heeft inmiddels een beklagschrift gestuurd naar het Europese Hof van Justitie.

door Andrxc3xa9 van der Vlerk

Dat is in reactie op een uitspraak van OM, dat geen reden ziet om de twee partijen te vervolgen over de stort van vervuild slib in de plas op de grens van Ede en Barneveld, ten noorden van Lunteren. In een nieuw schrijven brengen twee vertegenwoordigers van de Vereniging Schone Veenderplas de zaak alsnog onder de aandacht van OM. Het tweetal wordt daarin gesteund door Comitxc3xa9 Schoon Water en Provinciale Statenlid Toine van Bergen.

December vorig jaar deden partijen onder aanvoering van DPS/Groep Van Bergen aangifte tegen de stort van verontreinigd bagger in het water dat lokaal beter bekend staat als het Mobagat. Grondbank GMG is hier sinds november 2009 verantwoordelijk voor. Het had daarvoor een maand eerder de toestemming gekregen van het waterschap.

Volgens de aanklagers is de slibstort in strijd met de Europese Kaderrichtlijn Water (EKW). Die schrijft voor dat de kwaliteit van oppervlaktewateren niet mag afnemen of zelfs moet verbeteren.
Een eerste reactie bleef lang uit. Volgens het Functioneel Parket in Zwolle kwam dat doordat de aangifte in eerste instantie was zoekgeraakt. In maart, drie maanden na de aangifte, reageerde 'Zwolle': de zaak zou worden uitgezocht. Nu blijkt dat de Officier van Justitie geen trek heeft in een strafzaak tegen Grondbank en waterschap.

De officier baseert zich op onderzoek door het Milieuteam Gelderland Midden/Gelderland Zuid. Dat zou bij de stort van de bagger geen strafbare feiten hebben geconstateerd.

Deskundigen betwisten elkaar over de schadelijke effecten van de activiteiten van Grondbank op het snijvlak van gemeente Ede en Barneveld. Vorige maand dook in het Mobagat bijvoorbeeld blauwalg op. Deze komt van nature in de plas voor, maar levert pas problemen op bij explosieve groei. Blauwalg komt tot wasdom bij de aanwezigheid van veel fosfaat. Uit onderzoek komt echter naar voren dat de hoeveelheid fosfaat in de plas ver onder de norm zit. Waterschap Vallei en Eem zegt daarom niet te geloven in een causaal verband tussen de ontwikkeling van blauwalg en de slibstort.

In Ede heeft GroenLinks/Progressief Ede het college van b en w vorige week vragen gesteld over het Mobagat. Ede geloofde altijd dat de stort van bagger een zaak was van provincie en waterschap, maar volgens partijleider Eric Leltz kan de gemeente leren van Deventer. Die gemeente ziet namelijk mogelijkheden om in te grijpen bij een soortgelijk geval: de dump van vervuild slib in de Linderveldplas bij Lettele. Deventer wil juridische stappen nemen als het zover komt. Bovendien moet een wijziging van het bestemmingsplan in de Overijsselse stad voorkomen dxc3¡t er slibstort plaatsvindt.

Leltz voert aan dat Deventer het als een ,,zorgplicht" richting haar burgers ziet om mogelijke verontreiniging van het oppervlaktewater tegen te gaan.

http://www.veenendaalsekrant.nl/page/Plaatsnamen/Lunteren/Europa-troef-tegen-slibstort.628883.news

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s