Uncategorized

"Direct stoppen met stortproject Mobagat"

Barneveldse Krant logo 

Omwonenden doen beroep op SBNL

BARNEVELD/DE KLOMP – Omwonenden van het Mobagat, de Schone Veenderplas ten zuiden van Barneveld, eisen van eigenaar SBNL van de plas dat het slibstortproject per direct wordt stopgezet. Dit om verdere milieuschade te beperken, zo stellen zij.

 Door Wouter van Dijk xe2x80″ Barneveldse Krant 16-11-2010.

Dat meldt de Vereniging Schone Veenderplas, waarin omwonenden en sympathisanten zich hebben verenigd, in een petitie die aanstaande vrijdag wordt overhandigd aan directeur Wubbo de Raad van SBNL (Stichting Beheer Natuur en Landelijk gebied). ,,Deze stichting is initiatiefneemster bij het slibstortproject in de Grote Veenderplas, xc3xa9xc3xa9n van haar eigen natuurgebieden, waarbij 400.000 kubieke meter vervuild slib toegepast wordt om water te verondiepen. Hierdoor zou betere natuur ontstaan. Wij hebben steeds geprotesteerd tegen dit project waarbij een voormalige zandwinput met kraakhelder kwelwater van uitstekende kwaliteit naar hun overtuiging veranderd wordt in een ernstig vervuilde plasxe2x80x9d, aldus de Vereniging Schone Veenderplas. Inmiddels ligt de eerste 40.000 kubieke meter slib al in het water.

 Desastreus

In de petitie wijzen de omwonenden naar eigen zeggen op de ,,desastreuze gevolgen die zijn opgetreden na het slibstortproject.xe2x80x9d Vorige week constateerden wetenschappers blauwalg in het water, zo meldde deze krant donderdag. ,,Dit betekent dat het water verontreinigd isxe2x80x9d, aldus ecoloog Jan Roelofs, professor aan de Radboud Universiteit in Nijmegen afgelopen donderdag. ,,Daarnaast trad vorig jaar een nog nooit eerder geconstateerde ernstige ziekte en sterfte bij vissen opxe2x80x9d, stelt de vereniging in haar petitie.

,,Om verdere milieuschade te beperken, vragen we aan SBNL haar verantwoordelijkheid te nemen en te bewerkstelligen dat het hele project wordt stilgelegd totdat volledige duidelijkheid bestaat over de juridische status en milieutechnische gevolgen.xe2x80x9d

De petitie wordt vrijdag door voorzitter Ida van de Braak van Vereniging Schone Veenderplas, overhandigd in het kantoor van SBNL in De Klomp.

Mobagat vervuilde grond 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s