Uncategorized

Vragen aan provincie Gelderland over landgoed Wientjesvoort

De Stentor logo 

VORDEN – De Groep van Bergen (afsplitsing van de SP) heeft vragen gesteld aan de provincie Gelderland over landgoed Wientjesvoort in Vorden.

Fractievoorzitter Toine van Bergen zegt dat het huidige bestemmingsplan, Wientjesvoort-Noord, nieuwbouw van woningen plus een appartementencomplex mogelijk maakt terwijl de bouw plaats heeft in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). "Als een gebied aangemerkt wordt als EHS betekent dit dat nieuwbouwplannen alleen zijn toegestaan als er sprake is van groot openbaar belang. Bovendien moet er ook compensatie zijn voor de natuur. De reden voor het toestaan van de bouwplannen is dat eigenaar Friso Woudstra het landgoed anders niet zou kunnen onderhouden", zegt het Statenlid. "Dat is volgens ons geen groot openbaar belang, enkel een financieel belang van een succesvol architect en projectontwikkelaar en daarom wil ik daarover duidelijkheid. Ik wil weten wat de zienswijze van de provincie is over deze kwestie. Er moeten toch zwaarwegende redenen geweest zijn om af te wijken van bestemmingsplan."

Volgens het oude bestemmingsplan van de gemeente Bronckhorst was alleen een kleinschalige landgoedcamping met extensieve recreatie toegestaan.

De Groep van Bergen wil ook weten van de provincie welke aanpassingen de gemeente Bronckhorst heeft aangebracht in het bestemmingsplan in het vooroverleg met de provincie. Bovendien is Van Bergen benieuwd naar de natuurcompensatie ter plekke omdat heel Wientjesvoort-Noord in de EHS valt. Tot slot vraagt Van Bergen of de provincie bereid is het bestemmingsplan te stoppen nu het nog in een beroepsprocedure ligt bij de Raad van State en en nog niets is gebouwd.

Landgoedeigenaar Friso Woudstra doet de vragen van Toine van Bergen aan de provincie af als lariekoek. Hij stelt voorop dat de provincie Gelderland volledig achter de bouwplannen op Wientjesvoort staat. "Daar is een democratisch proces van ruim acht jaar aan vooraf gegaan waarbij alle wegen zijn bewandeld en alles keurig in rapporten is vastgelegd. Ik ben op elk onderdeel in het gelijk gesteld door de Raad van State. Natuurlijk heb ik in overleg met de gemeente Bronckhorst en de provincie de bouwplannen aangepast. Zo wilde de provincie de bouw van de huizen clusteren. Aan die vraag heb ik voldaan. Het appartementencomplex moest naar achteren. Ook dat is gebeurd." Woudstra zegt juist gebruik te maken van het 'nee tenzij-principe' dat geldt voor initiatieven in de EHS. "De nieuwe plannen moeten een verbetering zijn. Dat is zeker zo als je ziet dat er eerst sprake was van 58 campingplekken over 12 hectare en nu twee keer drie geclusterde woningen op samen 6000 vierkante meter."

http://www.destentor.nl/regio/lochem/7632370/Vragen-aan-provincie-Gelderland-over-landgoed-Wientjesvoort.ece

Vordenwientjesvoort

Landgoed Wientjesvoort in Vorden

 Lees de tekst van de schriftelijke vragen

// <![CDATA[// &lt;![CDATA[ var tellernaam = 'lochem.regio.7632370.Vragen_aan_provincie_Gelderland_over_landgoed_Wientjesvoort';// ]]&gt;// ]]>

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s