Uncategorized

Blauwalg aangetroffen in Mobagat in Barneveld

Barneveldse Krant logo 
donderdag 11 november 2010 13:23

 

BARNEVELD – In het Mobagat ten zuiden van Barneveld, officieel de Grote Veenderplas, is begin deze week blauwalg aangetroffen. Waterschap Vallei & Eem onderzoekt de oorzaak, Wetenschappers en omwonenden wijzen naar het grondstortproject met vervuild slib.Ecoloog Jan Roelofs, professor aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, trof de blauwalg maandag aan bij een bezoek aan het Mobagat en kreeg bevestiging van onderzoeker Joop Harmsen, verbonden aan onderzoeksinstituut Alterra van Wageningen Universiteit.

,,Dit betekent dat het water verontreinigd is", aldus Roelofs. ,,Duidelijk is dat we op dit moment niet kunnen spreken van een nuttige toepassing, aangezien de ecologie hier niet verbetert, maar juist verslechtert."
,,Dit is nu precies waar wij eerder al voor hebben gewaarschuwd'', vult Harmsen aan.

Roelofs wijst naar het slibstortproject in het Mobagat. Komende jaren mag Grondbank GMG hier in totaal 400.000 kuub vervuild slib storten, de eerste 40.000 kuub ligt er al in. Bij aanvang werd gewezen op de nuttige toepassing. Door de plas ondieper te maken en de oevers te verhogen, zou de natuurwaarde in het water verbeteren.

,,Je kunt niet direct xc3xa9xc3xa9n op xc3xa9xc3xa9n concluderen dat de blauwalg een gevolg is van de slibstort, daarvoor moeten eerst water en bodem goed geanalyseerd worden'', stelt Roelofs. ,,Maar we wijzen er wel op dat de kans groot is dat blauwalgen ontstaan wanneer slib vol voedingsstoffen in voedselarm water wordt gestort."

(Lees meer hierover in de Barneveldse Krant van donderdag 11 november 2010)

Mobagat artikel Gelderlander 

Advertenties
Standaard

2 gedachtes over “Blauwalg aangetroffen in Mobagat in Barneveld

 1. Ruud Blankensteijn zegt:

  Geachte heer Van Bergen,
  Complimenten voor uw weblog, waar ook het onderwerp ‘Blauwalg in Barneveld’ aan de orde komt.
  De maatschappij is een heel ingewikkelde materie geworden waar de burger in dreigt te verdrinken. Zo ook in figuurlijke zin bij het onderwerp slibstort in diepe voormalige zandwingaten. Men wil ons doen geloven dat verondiepen het ecologisch evenwicht zal herstellen ( herstellen waarvan?) terwijl anderen zeggen dat deze stort een gemakkelijke en vrijwel oncontroleerbare manier is om van verontreiniging af te komen. Wat is de waarheid en hoe is die onomstotelijk vast te stellen.
  Wilt u zo vriendelijk zijn om op enigerlei wijze mij de weg te duiden in deze zoektocht naar de waarheid? In het volle besef dat u ook niet alles kunt weten vraag ik u om mij de bronnen te geven waar op verantwoord wetenschappelijke wijze de voors en tegens te vinden zijn.
  Met vriendelijke groet,
  Ruud Blankensteijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s