Uncategorized

Liever behoud van sociale voorzieningen dan overtollige parkeergarage

Schack Mathon parkeergarage foto BAM 

Door Toine van Bergen

De groene entree voor treinreizigers op weg naar het centrum dreigt weggezaagd te worden. De Raad van State heeft besloten dat de bomen op de Van Schaeck Mathonsingel gekapt mogen worden. Binnenkort is daar een betonnen woestenij. Ondertussen wordt ook door het Nijmeegse stadsbestuur ernstig getwijfeld aan de noodzaak van de daar te bouwen parkeergarage. Het is hoog tijd voor de gemeenteraad om aan de noodrem te trekken.

In 2005 besloot de gemeenteraad dat er een parkeergarage moest komen onder de Van Schaeck Mathonsingel. Er werd veel meer parkeerruimte nodig geacht,  want er waren flinke bouwplannen. Zo zou er een theaterhotel komen bij de Schouwburg, en werden tal van appartementen gepland bij het Stationsplein. Inmiddels is het 2010, en heeft de crisis toegeslagen. Zo werd onlangs bekend dat boven de nog te bouwen poptempel Doornroosje geen dure appartementen komen. In plaats daarvan studentenkamers. Dat betekent meer fietsen en minder auto's in het centrum.

Mochten er vandaag toch nog voorstanders van deze garage rondlopen, dan is het zeker interessant om te weten dat niet eens is onderzocht of er ook een parkeergarage kan komen met het behoud van de bedreigde haagbeuken en paardenkastanjes.

De gemeente wil lindebomen terugplaatsen. Mochten deze al wortel schieten boven een betonnen bak, en temidden van de toegenomen hoeveelheid uitlaatgassen, dan bereiken ze hooguit de omvang van de sprieten die nu op de Burchtstraat, voor de Hema en V& D te bewonderen zijn. Daar kun je onmogelijk vrolijk van worden.

Het huidige groene park wordt in de plannen vervangen door een betonnen wandelesplanade. Bewoners vrezen dat hierdoor bij hoosbuien hun kelders nog meer vol zullen gaan lopen dan nu al het geval is. Ze vestigden vergeefs hun hoop op de Raad van State.

Wethouder Beerten gaf onlangs toe dat er parkeerruimte genoeg is in het centrum. De gemeenteraad van Nijmegen zou er daarom zelf goed aan doen om tot bezinning te komen. Vernietiging van een park voor een straks grotendeels leegstaande parkeergarage is een schande. Het geld dat in deze garage wordt gexc3xafnvesteerd kan beter besteed worden om sociale voorzieningen in deze stad overeind te houden. Dat gegeven moet een centrum- links college toch aanspreken.

Lees ook:

Zaag in bomen Van Schaeck Mathonsingel

 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s