Uncategorized

Giftige paling blijft te koop

Zembla

In Nederland wordt al jaren paling verkocht die niet aan de Europese voedselveiligheidsnormen voldoet. Het is verboden om paling met teveel dioxine op de markt te brengen. De Voedsel- en Warenautoriteit heeft daarom sinds 2007 meerdere keren aangedrongen op een vangstverbod voor vervuilde paling. Het ministerie van LNV erkent dat de norm voor het dioxinegehalte in de paling wordt overschreden en weet ook dat verontreinigde paling gewoon te koop wordt aangeboden. Maar minister Verburg (LNV) grijpt niet in. Daarom kunnen de visserijbedrijven hun paling gewoon verkopen, zo blijkt in de ZEMBLA-uitzending xe2x80x98De Dioxine Palingxe2x80x99, die zaterdag 25 september om 22.30 uur te zien was bij de VARA op Nederland 2.

Wetenschappers van onderzoeksinstituten Imares en Rikilt blijven het ministerie waarschuwen dat deze paling niet veilig is om te eten.
J. Schobben, hoofd milieu van onderzoeksinstituut Imares in ZEMBLA: xe2x80x98Het kan kanker veroorzaken, maar het effect op nakomelingen is het grootst.xe2x80x99 Toxicoloog R. Hoogenboom van het Rikilt wijst ook op de gevaren van dioxines voor zwangere vrouwen en het ongeboren kind: xe2x80x98Deze paling is niet veilig om te eten.xe2x80x99 Volgens de wetenschappers weegt het belang van de vissector zwaarder dan de voedselveiligheidsbelangen. J. Schobben hierover in ZEMBLA: xe2x80x98Als de paling niet meer gevangen wordt, heb je het voedselveiligheidsprobleem opgelost, maar dan moet de vissector gecompenseerd worden.xe2x80x99

Paling uit de Nederlandse grote rivieren en de Biesbosch voldoet niet aan de huidige Europese dioxinenormen.

Exacte cijfers over hoeveel giftige paling wordt verhandeld, zijn er niet, maar onderzoekers gaan uit van zoxe2x80x99n 300.000 kilo wilde paling per jaar. Ook is niet bekend hoeveel mensen te vaak vervuilde paling eten. Minister Verburg laat dit niet onderzoeken. Ze schreef de Kamer al eerder: xe2x80x98Mijns inziens is die precieze omvang niet relevant.xe2x80x99

Niet alle paling is vervuild. IJsselmeer-paling voldoet aan de norm, zo blijkt uit de onderzoeksgegevens van Rikilt en Imares. Maar wie in Urk of Harderwijk een broodje xe2x80x98schonexe2x80x99 IJsselmeer-paling koopt, kan wel eens te maken hebben met dioxinepaling.
Vissers en handelaren uit de regio Biesbosch geven toe dat ze hun paling verkopen aan palingrokerijen rond het IJsselmeer. xe2x80x98Handel is handelxe2x80x99, zegt een palingvisser uit Groot Ammers (Zuid-Holland). De consument wordt dus voor de gek gehouden.

Zwangere vrouwen werden misleid door het Voedingscentrum, een instituut dat gefinancierd wordt door twee ministeries en verantwoordelijk is voor voorlichting over gezonde en veilige voeding.
Op hun website voor zwangere vrouwen verzuimde ze te waarschuwen voor de gevaren van rivierpaling. De website is pas sinds vorige week aangepast, nadat daar door ZEMBLA op werd gewezen.
|
Research: Manon Blaas.
Samenstelling en regie: Ton van der Ham.
Eindredactie: Kees Driehuis.

ZEMBLA: xe2x80x98De Dioxine Palingxe2x80x99, zaterdag 25 september 2010 om 22.30 uur bij de VARA op Nederland 2.

Bekijk de Zembla- uitzending over giftige paling
 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s