Uncategorized

Rijksrecherche blokkeerde in 2002 al onderzoek verkoop politiepanden

Binnenlands Bestuur logo
 
De regionale driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef heeft in 2002 bewust besloten om de omstreden verkoop van politiepanden in Gelderland-Midden te laten rusten. xe2x80x98We moeten de zaak niet onnodig opblazen.xe2x80x99

Noodlijdend korps
Uit recent gepubliceerd onderzoek van de commissie-Havermans blijkt dat de politie Gelderland- Midden tot op de dag van vandaag de financixc3xable naweexc3xabn ondervindt van het verkopen en terughuren van haar panden. Deze zogeheten sale and lease back-constructie kreeg zijn beslag in 1998. De kopende partij boekte destijds in recordtempo miljoenenwinsten. De gesloten huurcontracten bleken later nadelig voor de politie; het noodlijdende korps draaide onverwacht op voor het xe2x80x98arbo-proofxe2x80x99 maken van de panden.

Dienst bewijzen

De verkoop van het onroerend goed leidde in het korps tot grote onrust. Er gingen geruchten dat de korpsleiding de nieuwe eigenaar, de Rozendaalse Vastgoedgroep (RVG), een dienst had willen bewijzen. Toenmalig korpschef Kees Bakker en zijn plaatsvervanger Andrxc3xa9 de Vries kwamen directieleden van dit bedrijf gegereld tegen in de businessruimte van voetbalclub Vitesse.

Onduidelijkheid

Het was gebruikelijk dat de korpsleiding wedstrijden bijwoonde op uitnodiging van het clubbestuur. Een van de eigenaren van de Rozendaalse Vastgoedgroep was in die tijd tevens bestuurslid van Vitesse. Over de gang van zaken rond het afstoten en gedeeltelijk weer terughuren van het onroerend goed, bestaat al jarenlang onduidelijkheid.

Commissie-Cornielje
Onder andere de commissie-Cornielje (in 2007) en de commissie-Havermans (eind juni 2010) rapporteerden erover aan de minister van Binnenlandse Zaken. Ook Havermans heeft de onderste steen niet boven kunnen krijgen. Dit komt onder meer doordat het verloop van de onderhandelingen bij de politie niet goed is gearchiveerd. Havermans omschreef dit onlangs in zijn eindrapport als xe2x80x98niet passendxe2x80x99 en xe2x80x98laakbaarxe2x80x99.

Vertrouwelijk rapport

In een vertrouwelijk rapport van de rijksrecherche, dat in handen is van Binnenlands Bestuur, wordt al in 2002 gepleit voor een accountantsonderzoek naar xe2x80x98alle facetten van het huisvestingsbeleid en de sale and lease back-constructiexe2x80x99. Justitie zou dit rapport vervolgens moeten beoordelen op xe2x80x98eventueel strafbaar handelenxe2x80x99, adviseerde de rijksrecherche aan hoofdofficier van justitie Ruud Daverschot in januari 2002. Daverschot, korpsbeheerder Pauline Krikke en korpschef Bakker negeerden deze aanbeveling. De rijksrecherche was bij Gelderland- Midden aan het werk gegaan na meldingen over vermeende vernielingen en diefstallen door agenten tijdens een verbouwing van een politiepand. Hierover is nooit duidelijkheid ontstaan.

Lees het hele artikel op de website van Binnenlands Bestuur

Lees ook: al jaren onrust bij politie Gelderland Midden 

Ook na publicatie van rapport Havermans blijft de beerput stinken

Politiebureau Arnhem

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s