Uncategorized

Nog twee ingezonden brieven over de parkeergarage aan de Van Schaeck Mathonsingel

Schack Mathon parkeergarage foto BAM

Foto van de maquette van de te bouwen parkeergarage. Bron: BAM civiel

Geachte Redactie,
 
Het artikel in uw krant van 30 juli j.l. over de aanvang van de bouw van een parkeergarage aan de van Schaeck Mathonsingel kon mij absoluut niet bekoren en heb ik met stijgende verbazing gelezen. Zoals U weet is er door de bewoners bezwaar ingediend tegen de verleende kapvergunning voor de bomen in het park en op de singel en heeft dat bezwaar geleid tot een beroepzaak die op 15 juni heeft gediend in de Rechtbank van Arnhem. De dag na de zitting heeft er n.a.v. een door het Statenlid Toine van Bergen ingestuurd persbericht een artikel gestaan in Uw krant over de rechtzaak en is er wederhoor toegepast bij de gemeente. De gemeente wilde echter niet reageren omdat de zaak onder de rechter was. Afgelopen week gingen echter alle remmen los bij de gemeente en is er kennelijk een persbericht uitgegaan naar de media. Resultaat twee artikelen in de Brug van woensdag; een artikel in de Gelderlander en een item in de nieuwsuitzending van TV Nijmegen. Of er door andere media ook aandacht aan is besteed weet ik niet, maar deze score is toch al aardig. Propaganda van hoog niveau. In de berichtgeving werd wel vermeld hoeveel geld de nieuwe "stoep met bomen aan weerszijde" op de van Schaeck Mathonsingel ging kosten, namelijk xe2x82xac 4.000.000.= maar de kosten van de geplande parkeergarage werden niet vrij gegeven. Waarom niet? Te duur, te dol, geldverspilling of een niet te verantwoorden som geld die in de tijd waarin de gemeente flink moet bezuinigen, beter aan nuttiger zaken zou kunnen worden besteed !  Pikant detail is nu dat er nog steeds geen uitspraak is van de Rechtbank over het beroep. Sterker nog: de zaak is heropend. Waarom is er in deze zaak geen wederhoor toegepast bij de bewoners? Hoeft wederhoor niet als het de burger betreft? Ik kan U een ding zeggen. Wij zijn niet van plan om een willoos slachtoffer te zijn van een gemeentelijk prestigeprojekt voor een onnodige parkeergarage in beschermd stadsgebied! Tot slot nog een zeer actuele profetie van de Hopi indianen (die wat de bomen betreft zeer van toepassing is op ons stadsbestuur gezien alle reeds gekapte en nog geplande te kappende bomen in en om Nijmegen): " PAS NADAT DE LAATSTE BOOM IS GEKAPT; PAS NADAT DELAATSTE RIVIER IS VERVUILD; PAS NADAT DE LAATSTE VIS IS GEVANGEN; DAN PAS ZULLEN DE MENSEN ONTDEKKEN DAT JE GELD NIET KAN ETEN".
 
Met vriendelijke groet,
Marjan Meuwissen
 
Schaeck Mathonsingel 
En zo ziet het er nu nog uit
 
 
Geachte redactie,
 
Uw eenzijdige berichtgeving over de bouw van de parkeergarage aan de Van Schaeck Mathonsingel (Gelderlander 30 juli jl.) heeft mij verbaasd en gexc3xabrgerd. Sinds wanneer neemt een 'kwaliteitskrant' vrijwel letterlijk en kritiekloos de formuleringen van opdrachtgever gemeente Nijmegen en projectontwikkelaar BAM over als vaststaande feiten? Zonder melding te maken van het bezwaar dat bewoners van de singel hebben aangetekend tegen het voornemen van de gemeente om ALLE 88 bomen aan de singel op te offeren. Van 'een beetje journalist' zou je toch moeten kunnen verwachten dat hij/zij het lezerspubliek laat weten dat de bouw van de garage nog geen gelopen race is. Er loopt nog een vleermuizenonderzoek. Er is nog geen uitsluitsel over de gevolgen voor de luchtkwaliteit, als alle bomen weg zijn en de uitlaatgassen van 650 auto's daarvoor in de plaats komen. De betonnen bak van de garage moet verankerd worden onder de wooncomplexen van de singel, wat in strijd is met het bestemmingsplan. De bewoners hebben vorige week pas te horen gekregen dat ze hun voortuinen beschikbaar moeten stellen voor hulpdiensten (lees: bouwverkeer). Dat zal zeker niet zonder slag of stoot gebeuren. En verder: de singel is rijksbeschermd stadsgezicht, wat consequenties zal hebben voor de herinrichting. Kortom: deze 'nuanceringen' had ik graag in uw artikel vermeld willen zien. 
U neemt echter de ronkende termen uit de BAM-folder over. Want er komen geen mooie wandelpaden, maar een stenen vlakte ('verschillende kleuren steen', zegt de BAM geruststellend) die het Stationsplein verbindt met het Keizer Karelplein. De jonge lindebomen aan weerszijden van die 'wandelesplanade' zullen tientallen jaren nodig hebben om tot volle wasdom te komen. Als dat al mogelijk is bovenop een betonnen bak van minimaal 8 meter diep. En de beloofde fonteinen? Op de plaats van de nu zwaar verwaarloosde fontein midden op de singel komt volgens de BAM 'een waterelement in andere vorm en hoedanigheid'. Met andere woorden: de belofte van de gemeente om de fontein in de oude luister te herstellen wordt niet waargemaakt.
En dan nog het mooie plaatje bij uw artikel. Daarbij verzuimt u te vermelden dat het een geflatteerd beeld geeft van de werkelijkheid, want de groene boompartijen moeten immers worden weg gedacht. De BAM-folder is daar tenminste eerlijk in: "De gebruikte beelden zijn impressies en referenties om een bepaald beeld weer te geven, maar zijn geen natuurgetrouwe weergave van het uiteindelijke resultaat." 
Ten slotte: zoals veel bewoners van de singel ben ik echt niet tegen vooruitgang en stadsontwikkeling, mits ons leefmilieu daardoor niet wordt aangetast. En verder vind ik het onaanvaardbaar dat wij als direct-belanghebbenden via de krant worden gexc3xafnformeerd over zo'n ingrijpend bouwproject voor onze voordeur. 
 
Vriendelijke groet,
Lody Pieters 

Lees bovendien mijn ingezonden brief

 

 
Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s