Uncategorized

Open brief aan de gemeenteraad van Nijmegen

Schaeck Mathonsingel 

Nijmegen, 9 juli 2010

Geachte leden van de Nijmeegse gemeenteraad,

Op de gemeentepagina van De Brug van 7 juli las ik dat de gemeenteraad op 14 juli a.s. verder debatteert over het plan van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed om delen van Nijmegen tot rijksbeschermd stadsgezicht aan te wijzen.

Als bewoner van de Van Schaeck Mathonsingel wil ik graag de volgende punten onder uw aandacht brengen.

Uw voorgangers hebben jaren geleden in hun onmetelijke wijsheid besloten dat er een parkeergarage moet komen onder de Van Schaeck Mathonsingel. Een democratisch genomen besluit dat echter door xe2x80x98voortschrijdend inzichtxe2x80x99 en xe2x80x98met de kennis van nuxe2x80x99 zeer discutabel genoemd kan worden.

Maar goed, stel dat de gemeente de miljoeneninvestering – ondanks de aangekondigde forse bezuinigingsoperaties – financieel kan verantwoorden. Stel dat het economisch en maatschappelijk belang moet prevaleren (werkgelegenheid is immers in deze crisistijd hxc3xa9t toverwoord). Kortom, stel dat die parkeergarage er binnen twee jaar ligt. Hoe zit het dan met dat xe2x80x98rijksbeschermd stadsgezichtxe2x80x99? Want volgens het planontwerp van de projectontwikkelaar BAM komt er een langgerekt plein tussen het Stationsplein en het Keizer Karelplein. Ofwel in de ronkende termen van de BAM-folder: xe2x80x9ceen wandelesplanade met verrassende elementen als visitekaartje van de stadxe2x80x9d. Om u deelgenoot te maken van mijn scepsis hoef ik u slechts te verwijzen naar de desolate vlaktes boven de Kelfkensbos-garage en de ondergrondse fietsenstalling bij het station.

Dezelfde BAM-folder kraait over ambities voor de herinrichting van de singel: xe2x80x9cdeze plek, die ooit een beeldbepalende plek in de stad Nijmegen was, weer in volle glorie en grandeur te herstellen.xe2x80x9d Mijn overtuiging is dat dat nooit gaat lukken met deze door de gemeente goedgekeurde herinrichtingsplannen.
Immers, alle (waarom alle?) bomen op de singel worden gekapt. Daarvoor in de plaats komen minstens zoveel bomen terug, heeft de gemeente beloofd. Mooi, maar dat zijn wel jonge lindebomen die tientallen jaren nodig hebben om tot volle wasdom te komen. Als dat al mogelijk is bovenop een betonnen bak van minimaal 8 meter diep. En de geplande smalle groenstroken onder de boompjes zullen ook niet veel  kunnen bijdragen aan het behoud van het groene karakter van de singel.

En hoe zit het met die xe2x80x9cverrassende elementenxe2x80x9d uit de BAM-folder? Ooit heeft de gemeente ons beloofd dat bij de herinrichting de xe2x80″ nu zwaar verwaarloosde – fontein midden op de singel in de oude luister zou worden hersteld. Op een informatieavond op 9 februari jl. sprak de BAM-vertegenwoordiger echter van xe2x80x9ceen waterelement in andere vorm en hoedanigheidxe2x80x9d. Hoe is dit te rijmen met de randvoorwaarden die de gemeente bij aanbesteding heeft gesteld: cultuurhistorisch karakter en historische continuxc3xafteit waarborgen?

Terugkomend op de aanleiding van deze brief: de Van Schaeck Mathonsingel valt onder dat deel van Nijmegen dat binnenkort tot rijksbeschermd stadsgezicht wordt verklaard. Dat betekent inderdaad dat de singel in oude luister hersteld moet worden. Ik raad u dan ook aan om eens goed te kijken naar de prachtige oude fotoxe2x80x99s van de singel. Zo moet het dus weer worden! En laat u niet afleiden door de huidige slechte staat van de gazons en perken, de afgebrokkelde fontein en bloembakken. Die zijn de afgelopen jaren door de gemeente met vooruitziende blik stelselmatig verwaarloosd.

Maar vooral: laat u niet misleiden door de glossy folders van de BAM. Want in de kleine lettertjes staat: xe2x80x9cDe gebruikte beelden zijn impressies en referenties om een bepaald beeld te weer te geven, maar zijn geen natuurgetrouwe weergave van het uiteindelijke resultaat.

Ik wens u een goede beraadslaging toe.

Met hoogachting,

Lody Pieters

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s