Uncategorized

Ook na publicatie van rapport Havermans blijft de beerput stinken

Havermans

Waar al voor gevreesd werd is waarheid geworden: oud- burgemeester Havermans ( foto hierboven) heeft een nieuwe deksel aangebracht op de voortsmeulende doofpot van de misstanden die het politiekorps Gelderland- Midden al vijftien jaar teisteren.

Het kon ook haast niet anders: van onafhankelijk onderzoek was geen sprake. Havermans zat zelf in de begeleidingscommissie van de commissie Cornielje. Deze kreeg enkele jaren geleden het verwijt dat veel signalen van intimidatie, machtsmisbruik en onverantwoord besteden van overheidsgelden niet goed waren opgepakt. Havermans ging dus, door het rapport van Cornielje opnieuw te gaan onderzoeken, zijn eigen xe2x80x9cvlees keurenxe2x80x9d.

Het eerdere xe2x80x9cniets aan de handxe2x80x9d van Cornielje wekte destijds dermate grote verontwaardiging, dat oud- inspecteurs zelf een onderzoek opstartten, met steun van de Nederlandse Politiebond (NPB). De conclusies van dat onderzoek waren keihard, maar het onderzoek is geheel terzijde geschoven. Havermans nam alleen een afgezwakte samenvatting als uitgangspunt, die was gepubliceerd door het ( inmiddels vernieuwde) bestuur van de NPB. Het originele rapport wilde de NPB- leiding geheim houden. Tot ergernis van de onderzoekers nam de bond op deze manier afstand de duizenden uren onderzoekswerk, die haar eigen leden hier ingestoken hadden. Uiteindelijk heeft ondergetekende besloten om het op internet te plaatsen.

Daarnaast hebben Havermans c.s. verzuimd om de inspecteurs die aan de bron staan van het NPB- rapport te horen. Als je weinig onderzoekt vind je ook weinig!!!!

Het NPB- rapport meldt onder andere dat commissaris van de Koningin Cornielje tot in detail is gexc3xafnformeerd over bedreigingen door de voormalige korpsleiding en het voormalig hoofd P en O in de richting van onderzoekers. Het werk van de zogenaamde xe2x80x9ccommissie Cohenxe2x80x9d, die hier onderzoek naar instelde, moest gecensureerd worden. Hierover vermeldden zowel Cornielje als Havermans niets in hun rapporten. Een getuige in deze kwestie is nooit gehoord.

Toegegeven wordt nu wel door Havermans dat in de kwestie van de aan- en verkoop van politiepanden onprofessioneel is gehandeld door de korpsleiding en korpsbeheerder. Maar daar bleef het dan ook bij. Voor het overige houdt Havermans de conclusies van het rapport- Cornielje nagenoeg recht overeind.

Havermans heeft wel enkele nieuwe vragen opgeworpen, waarop hij echter geen antwoord geeft. Zo is er onduidelijkheid over de taxatie van de waarde van het OHRA- pand dat werd verkocht en teruggehuurd. Er wordt xc3xa9xc3xa9n relevante taxatie genoemd uit het verkoopjaar 2008. Gemeld wordt dat de FGH- bank hierover zegt te beschikken. Kennelijk vond de commissie het niet de moeite waard om het document zelf te bestuderen. In algemene zin stelt de commissie bovendien dat over de sale- en leaseback- constructie onvoldoende documenten zijn teruggevonden. Dat zou extra inspanningen vergen, ook hier in de vorm van het horen van getuigen. Dat is niet gebeurd.

De manier waarop voormalig korpschef Bakker is benoemd tot voorzitter van Vitesse blijft in nevelen gehuld. De korpsleiding verkocht het OHRA- pand uiteindelijk aan de Rozendaalse Vastgoedgroep (RVG). Een van de mensen achter deze groep projectontwikkelaars is prominent lid van de xe2x80x9cVrienden van Vitessexe2x80x9d. In dit kader riep de benoeming vragen op over mogelijke belangenverstrengeling. Cornielje meldde dat het College van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad Bakker formeel hebben benoemd. Dat is feitelijk onjuist. Ook hierover zwijgt Havermans.

Kortom: het deksel blijft op de doofpot, en de wond ettert door. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden!!!

Toine van Bergen is fractievoorzitter van de Groep van Bergen/ Democratische Partij voor Solidariteit DPS) in Provinciale Staten van Gelderland. Mede op zijn verzoek stelde de voormalige minister van Binnenlandse Zaken ter Horst ( PvdA) de commissie- Havermans in

Lees hier het rapport van de commissie Havermans

Klik hier en lees het rapport van de Nederlandse Politiebond

Rapport- Cornielje: conceptversie en definitieve versie

Lees het eerdere rapport van de commissie- Tragter

Lees het dossier: politiepanden Gelderland van Binnenlands Bestuur
 

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s