Uncategorized

Belofte kan provincie 30 miljoen kosten

De Gelderlander logo 

ARNHEM – De provincie Gelderland moet rekening houden met een schadeclaim van Vitesse en de Vrienden van Vitesse van 20 tot 30 miljoen euro. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad vrijdag. Welke gevolgen de uitspraak heeft voor het college van gedeputeerde staten is nog onduidelijk.

Het hoogste rechtscollege in Nederland stelde Vitesse en de Vrienden van Vitesse (geldschieters) in het gelijk in een conflict dat sinds juli 2001 loopt. Toen beloofde een aantal provinciaal gedeputeerden dat het de huur van Gelredome voor Vitesse zou verlagen. De Vrienden van Vitesse staken zelf 21 miljoen gulden (bijna 10 miljoen euro) in de op de rand van de afgrond balancerende voetbalclub.

De provincie kwam haar toezegging niet na, omdat er geen politiek draagvlak voor bleek te zijn. De Hoge Raad stelt nu dat de provincie wel degelijk bindende toezeggingen aan Vitesse had gedaan en dat het niet nakomen daarvan onrechtmatig is. Voormalig Vitessebestuurslid en -geldschieter Jan Snellenburg spreekt van xe2x80x98geweldig nieuwsxe2x80x99.

xe2x80x9eDit is fantastisch. Het doet recht aan wat ons toekomtxe2x80x9d, aldus Paul van der Kraan, algemeen directeur van Vitesse.

De provincie Gelderland houdt het op een xe2x80x98teleurstellingxe2x80x99. Ze laat de uitspraak van de Hoge Raad door juristen beoordelen en wil zo spoedig mogelijk overleg over de hoogte van de schadeclaim. De schuldeisers beginnen volgende week bij de Arnhemse rechtbank een procedure tegen de provincie om het schadebedrag vast te stellen.

Onduidelijk is nog welke gevolgen de uitspraak van de Hoge Raad heeft voor het college van Gedeputeerde Staten. Dat beraadt zich dinsdag. De gedeputeerden Theo Peters en Hans Esmeijer waren zowel toen als nu in functie. Statenlid Toine van Bergen vindt dat zij moeten opstappen. Hij heeft voor volgende week een apart debat over de juridische nederlaag van de provincie aangevraagd.

Vitesse en de Vrienden van Vitesse maken nu de schadestaat op en komen over een verdeelsleutel te praten. Ze rekenen onder meer op terugbetaling van de particuliere investering (bijna tien miljoen euro plus 6 tot 7 procent rente over negen jaar) en de gederfde huurverlaging (bijna drie miljoen euro plus rente) en xe2x80x98vervolgschadexe2x80x99. Omdat de huurverlaging niet doorging, raakte Vitesse alsnog in ernstige geldnood. Sponsors haakten af. De gemeente Arnhem kwam met een lening van 6,5 miljoen euro tegen 9,7 procent rente voor de voetbalseizoenen 2002/2003 en 2003/2004 om de boel te redden.

Theo Peters

Gedeputeerde Peters: opstappen…….

Esmeijer

Gedeputeerde Esmeijer: ook opstappen…..

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s