Uncategorized

Hof: splitsing energiebedrijven in strijd met EU- wet

Nrc logo

De overheid had de energiemaatschappijen niet mogen verplichten zich op te splitsen in een productiebedrijf en een netwerkbedrijf. Dat heeft het Gerechtshof in Den Haag in hoger beroep bepaald.

De rechtszaak was aangespannen door de energiebedrijven Essent, Delta en Eneco. De Staat wil cassatie instellen tegen het arrest bij de Hoge Raad. Mocht de Hoge Raad het arrest overnemen, dan kunnen Nuon en Essent miljardenclaims bij de Staat indienen, omdat zij al gedwongen waren te splitsen en hun zelfstandigheid op te geven.

Volgens het gerechtshof in Den Haag is de splitsingswet, die in 2007 in werking trad, in strijd met het Europees recht omdat deze inbreuk maakt op het vrije verkeer van kapitaal.

De splitsingswet stelt dat netbeheerders en energiebedrijven vanaf 1 januari 2011 niet meer in xc3xa9xc3xa9n bedrijf mogen zitten. De productiebedrijven van energiemaatschappijen moeten worden geprivatiseerd tot commercixc3xable bedrijven die stroom en gas leveren. De netwerken blijven in handen van de Staat omdat zij van strategisch nationaal belang worden geacht en niet in handen van buitenlandse (staats)bedrijven mogen vallen.

Het idee achter de splitsing is dat een gelijk speelveld ontstaat voor energiebedrijven. Consumenten kunnen dan geen extra kosten in rekening worden gebracht. Energiemaatschappijen met een eigen stroom- of gasnet, zouden een oneerlijke voorsprong hebben op concurrenten zonder zoxe2x80x99n netwerk. Consumenten die voor een bedrijf kozen zonder netwerk, krijgen dan een extra rekening gepresenteerd, omdat hun energieleverancier het netwerk van de concurrent moet gebruiken om de stroom of het gas bij de klant te krijgen. Splitsing moet een gelijk speelveld opleveren omdat ieder productiebedrijf voor iedereen dezelfde kosten in rekening brengt.

Het gerechtshof in Den Haag heeft Essent, Delta en Eneco nu in het gelijk gesteld. Alleen xe2x80x9edwingende redenen van algemeen belangxe2x80x9d kunnen spliting rechtvaardigen, zegt het hof.

Lees het hele artikel op de website van NRC Handelsblad

Electrabel logo 

Het Belgische bedrijf Ekectrabel is niet opgesplitst. Nederland is het enige land in Eurpa waar de splitsing verplicht is gesteld. Ten onrechte, zo lijkt het nu

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s