Uncategorized

Het drama van asbest

De Stentor logo 

NUNSPEET – De Gezondsheidsraad adviseerde begin deze maand de normen voor blootstelling aan asbest aan te scherpen. De norm zou met en factor dertig naar beneden moeten. Afgelopen weekend lekte het rapport uit van het ministerie van VROM en Justitie om een asbest-vrij-verklaring in te voeren voor alle woningen van voor 1994.

Voor Henk Miedema (54) uit Nunspeet is de nieuwe ophef over asbest geen verrassing. Hij voert al sinds 1989 actie om de grote gevaren van asbest onder de aandacht te brengen. "Ik ben altijd als een soort bonte dorpsgek versleten, maar nu blijkt hoe ontzettend gelijk we hadden."

Miedema begon zijn acties als SP'er toen hij in Ermelo en later Harderwijk woonde. Zijn pijlen richtte hij vooral op de bron van veel kwaad. De fabriek van Asbestona in Harderwijk, waar bijna vijftig jaar lang – van 1934 tot 1983 – asbestmaterialen werden geproduceerd. Dat gebouw zit stampvol asbest en staat 27 jaar na de sluiting nog steeds overeind.

Maar ook de grond tot in de verre omgeving is vervuild. Slopen en opruimen blijkt lastiger en vooral duurder dan gedacht. De kosten worden alleen voor de fabriek al geraamd op 9,2 miljoen euro. Maar geld mag geen excuus meer zijn, vindt Miedema. "Zeker nu we weten hoe gevaarlijk asbest werkelijk is. De gemeente is eigenaar van het complex en moet het goede voorbeeld geven. Anders moeten provincie en rijk maar meebetalen. De provincie Gelderland heeft 4,4 miljard euro op de plank dankzij de verkoop van de Nuon-aandelen", aldus Miedema, die als commissielid van de Groep Van Bergen in de staten van Gelderland het provinciebestuur oproept extra geld uit te trekken.

Lees het hele artikel op de website van De Stentor

Lees ook dit filmpje over Henk Miedema en Asbestona

 

Advertenties
Standaard

2 gedachtes over “Het drama van asbest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s