Uncategorized

Belt Mohammed dan is de club vol

Trouw

De Nijmeegse voetbalclub Quick 1888 voert openlijk een allochtonenstop in. De balans tussen allochtoon en autochtoon is weg, zegt de leiding. Is de maatregel bittere noodzaak of pure discriminatie?

Jeugdtrainer Renxc3xa9 Rossen tuurt bedenkelijk naar het veld. Aangemoedigd door een groepje ouders strijdt het overwegend allochtone B1-team van Quick 1888 in een degradatieduel tegen VIOD uit Doetinchem. Vier jaar geleden speelde het team nog in de landelijke klasse, daarna ging het bergafwaarts. Jeugdelftallen hadden te kampen met geweld en diefstal waardoor de club spelers wegstuurde en regelmatig boetes van de KNVB kreeg opgelegd. Autochtone spelers kozen voor andere clubs, de doorstroom van talent stokte. Rossen: xe2x80x9eWe probeerden de ouders aan te spreken, maar die spreken vaak geen Nederlands en zijn toch minder betrokken.xe2x80x9d

Veel van de 550 leden komen van buiten de wijk Neerbosch-Oost, waar de vereniging is gevestigd. De buurt is met 23 procent niet-westerse allochtonen een van de zwartste van Nijmegen; de club heeft 80 procent allochtone spelers. Daarom moet de samenstelling veranderen, vindt het bestuur.

Quick

Quick stelt om die reden een allochtonenstop in. Vanaf komend seizoen wil de club dat de verhouding in nieuwe teams 50-50 is; vanaf 2012 is een verdeling van 70 procent autochtoon en 30 procent allochtoon het streven. Ook worden er eisen gesteld aan het verenigingswerk door ouders. Vanavond is er voor hen een besloten informatieavond over het nieuwe beleid.

Het wordt druk, want veel ouders herkennen zich niet in het beeld dat de clubleiding schetst.

Gina Espinoza Vasque wilde haar zoon Marcelo eigenlijk weghalen uit het D-team toen ze hoorde over de maatregel. Hij speelt al vanaf zijn vijfde bij de club. xe2x80x9eMaar ik heb het niet gedaan, want dat willen ze juist, dacht ik. Bovendien vindt hij het nog leuk. Het gaat er toch om dat de kinderen er plezier in hebben?xe2x80x9d Ze bestrijdt het beeld dat allochtone ouders zich niet inzetten. xe2x80x9eBij uitwedstrijden rij ik als dat nodig is. Bovendien is negentig procent van de trainers allochtoon.xe2x80x9d

Lees het hele artikel op de website van Trouw

Lees ook hieronder een artikel uit De Volkskrant van 10 mei 2010

Allochtonenstop_quick_de_volkskrant

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s