Uncategorized

Schatrijke provincie moet zich schamen voor bezuinigingen in sociaal beleid

Toinefotowaterschap

Door Toine van Bergen, fractievoorzitter Groep van Bergen/ Democratische Partij voor Solidariteit in Gelderland

De provincie Gelderland wil zestig miljoen euro bezuinigen. Afgelopen week werd bekend dat, als het aan het dagelijks bestuur ligt, ook wordt gesnoeid in het sociale beleid. Een keuze die niet alleen volkomen onnodig is, maar ook getuigt van een schandelijke boekhoudersmentaliteit.

Gelderland heeft, evenals veel andere provincies, onlangs miljarden euroxe2x80x99s overgehouden aan de verkoop van aandelen van het energiebedrijf  NUON. Deze nieuwe inkomsten worden maar voor een klein deel gexc3xafnvesteerd in doelen waar de Gelderse burger iets aan heeft. Het overgrote deel is op de bank gezet. Bijna wekelijks nemen Gedeputeerde Staten besluiten over het ( tijdelijk) wegzetten van vele honderden miljoenen euroxe2x80x99s op diverse beleggingsrekeningen.

Tegelijkertijd gaat de Rijksoverheid naar verwachting binnenkort vele tientallen miljoenen euroxe2x80x99s op het provinciefonds. In plaats van de NUON- miljarden in te zetten om deze klappen op te vangen wordt in Arnhem gekozen voor een bezuiniging van in totaal 60 miljoen euro. Dorpshuizen, ondersteuningsinstellingen en zelfs het daklozenbeleid dreigen de dupe te worden.

Alleen al het feit dat wordt gedacht aan dit soort bezuinigingen, terwijl er miljarden op de bank staan, getuigt van een schandelijke boekhoudersmentaliteit. Het zegt ook iets over een gebrek aan normen en waarden bij de gedeputeerden van dit xe2x80x9cchristelijk- sociale xe2x80x9c College van Gedeputeerde Staten, dat bestaat uit  PvdA, CDA en ChristenUnie.

Nog niet zolang geleden, in december 2009, protesteerde gedeputeerde Hans Esmeijer fel bij het Rijk tegen het feit dat staatssecretaris Bussemaker miljoenen euroxe2x80x99s wilde korten op de maatschappelijke opvang in de grote Gelderse gemeenten Arnhem, Ede, Nijmegen, Apeldoorn en Doetinchem. Nu steekt hij diezelfde gemeenten een dolk in de rug, door zelf met een voorstel te komen om te korten op het daklozenbeleid.

En dat terwijl diezelfde gemeenten juist nu te maken gaan krijgen met hogere kosten. Een recente Europese uitspraak verplicht Nederland voortaan dakloze illegale gezinnen op te vangen. Nederland schendt het recht van kinderen op onderdak en bescherming, vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest (ESH). Deze beslissing van het Europese Comitxc3xa9 voor Sociale Rechten (ECSR), naar aanleiding van een klacht van Defence for Children, werd op 28 februari openbaar.

Een provincie die kiest voor het schrappen in sociaal beleid moet zich diep schamen. Gelukkig hebben Provinciale Staten het laatste woord. Als Gelderland in plaats van dit soort problemen op te lossen liever haar geld op de bank laat staan zal de roep om de provincies maar op te heffen verder toenemen.

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Schatrijke provincie moet zich schamen voor bezuinigingen in sociaal beleid

  1. Henk Slot zegt:

    Je komt het overal tegen. Het volk wordt voorgehouden dat er flink bezuinigd moet worden, dat de sociale wetgeving niet meer te betalen is. Tegelijkertijd hebben de provincies en gemeenten heel veel geld op de bankrekeningen staan. Dit is dood geld. Volgens mij was het toch altijd de bedoeling dat de overheid geld had om aan de bevolking te besteden om hun taken te kunnen uitoefenen. Tegenwoordig doen ze hun best om dat geld allemaal op te potten. Als excuus geven ze dat dat een potje is voor slechtere tijden. Ja, zo lust ik er nog wel meer. Als het geld niet uitgegeven wordt aan de doelen waar het voor bestemd is worden de tijden vanzelf slechter.

    Ik stel voor dat er maar eens een wet gemaakt moet worden die verbiedt dat overheden geld op mogen potten. Laten ze het niet bestede geld dan maar terug storten in de staatskas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s