Uncategorized

Provincie Gelderland levert Veluwe uit aan de Randstad

Henk_miedema

Door Henk Miedema, plaatsvervangend lid commissie Landelijk Gebied en Water provincie Gelderland

De Veluwe is van oudsher een  gebied  waar de natuur nog goed zichtbaar is, nog wel. Maar met het goedkeuren van de ontwikkeling van Schiphol Twee in Flevoland bewijst de Provincie Gelderland de natuur een slechte dienst. Aanvankelijk deden we vanuit de SP Gelderland nog pogingen om daar verzet tegen te organiseren, maar met name  de huidige SP- voorman E Roemer hield de  verontruste Gelderlanders  zo veel mogelijk buiten de deur. Hij wilde wel overleg met de Flevolandse SP, maar niet met de Gelderse Groepen.


Nadat wij uit de SP zijn gestapt op de NoordVeluwe  en zijn opgegaan in de Gelderse DPS/ Groep v Bergen hebben we ook steeds aandacht gevraagd voor Millieu zoals bij de baggerstort. Maar ook hebben we stelling genomen tegen de ontwikkeling van Lelystad Airport.


Zo was alleen de vertegenwoordiger in de CIE Landelijk gebied en Water, van GVB/DPS aanwezig bij de  spreekronde van Hans Alders in Lelystad. Geen enkel statenlid of commissielid van Gelderland is daar gesignaleerd. Dat deze GVB- vertegenwoordiger het  niet kon tegenhouden is natuurlijk evident.


Hans Alders  is degene die, namens het Kabinet wat  onlangs gevallen is, zou inventariseren wat het draagvlak was voor  Schiphol 2. Hij adviseerde dus aan  zo juist vertrokken Minister Eurlings, dat het Kabinet gewoon Schiphol 2 kon aanleggen. Gelukkig waren Noordveluwse gemeenten wel zo kies, om bezwaar te maken.


Mensen die op de Veluwe wel zien dat Schiphol 2 bezwaarlijk kan zijn, worden in de steek gelaten door GS en het grootste gedeelte van PS in Gelderland.
Natuurlijk brengt een vergroot Vliegveld Lelystad, veranderingen met zich mee ,die voor de Veluwe zeer nadelig uitpakken. Speerpunt van de economie op de Veluwe is met name  het bieden van ontspanning in de natuur en toerisme.
Als de doorgaande wegen van de Veluwe allemaal  verbreed zullen moeten worden, gaat de rust en natuur naar de  knoppen. Regelmatig vergaderen  we  in de Cie LGW in Gelderland ,over EHS op de Veluwe, Natura 2000, welke zin heeft dat als  de vliegroutes boven Hulshorst of Elburg of Nijkerk vliegen? Want je maakt ons niet wijs, dat meer vliegverkeer geen invloed heeft op mobiliteit in het algemeen.


Het is te hopen dat Veluwse gemeenten door gaan met bezwaar maken, nog belangrijker is de stelling name van andere organisaties en individuele personen.
Vliegveld Lelystad moet uitbreiden volgens economische modellen die verouderd zijn, evanals Teuge en Twente. Tien jaar geleden leek het goed en nodig, maar na de  economische crisis helemaal niet. Wat dat betreft is er een duidelijke parallel met het overschot aan industrie en bedrijven terreinen.


Hopelijk komt men in Arnhem en Den Haag nog tot inkeer. Dat kan alleen als  mensen op de Veluwe ook duidelijk laten weten. We roepen op tot massaal protest, en het sturen van mails en brieven naar De Haagse kamerleden en hun eigen partijvertegenwoordigers in PS in Gelderland.


Respectievelijk:
Provinciale Staten van Gelderland                                                                    Markt 11 6811 CG Arnhem post@gelderland.nl
Tweedekamer der Staten Generaal
Binnenhof 1-2
2511 Den Haag  mail   contact@tweedekamer.nl

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s