Uncategorized

Gelderland vordert onterechte uitbetalingen niet terug

Geld

Provincie Gelderland heeft drie jaar lang onjuiste vergoedingen betaald aan drie voorzitters van streekcommissies. De circa 54.000 euro wordt niet teruggevorderd, laten Gedeputeerde Staten weten. De ontvangers konden er niets aan doen.

Afspraken
Volgens de provinciale regels krijgen voorzitters van streekcommissies een vergoeding van 100 euro per (maandelijkse) vergadering. Voor de drie betrokken lag dat bedrag sinds januari 2007 aanzienlijk hoger: 567,23 euro per maand, exclusief reiskosten. Het ging hier om xe2x80x98bestuurlijk gemaakte afsprakenxe2x80x99, volgens GS.

Geen recht op vergoeding
Gelderland telt vijf streekcommissies, die GS adviseren over het landelijke gebied. Omdat de vergoedingen onderling verschilden, besloten GS de grondslag van de vergoedingen eens te bekijken. Uit dat onderzoekje kwam niet alleen de foutieve vergoeding naar voren. Ook bleek dat een van de voorzitters helemaal geen recht op een vergoeding heeft, omdat hij tevens een andere gesubsidieerde instelling aanstuurt. Dan is er geen recht op een vergoeding, zo bepalen de regels van de provincie.

Niet terugvorderen

De onjuistheid valt niet toe te rekenen aan de betreffende voorzitters, meent de provincie, omdat bij hen de indruk was gewekt dat het allemaal klopte. In de beantwoording van vragen die het Statenlid Toine van Bergen heeft gesteld, melden GS dat ze het teveel betaalde geld daarom niet terugvorderen. De gedeputeerde heeft dat de voorzitters mondeling laten weten.

300 procent
De twee voorzitters die wel recht hebben op een vergoeding, krijgen voortaan alsnog een hogere vergoeding dan in het reglement is vastgesteld; bijna 300 euro per vergadering. xe2x80x98GS waarderen de inzet, betrokkenheid en verantwoordelijkheden van de voorzitters van de streekcommissies zeer. Dit is voor GS aanleiding om de maximale vergoeding voor hen te verhogen tot 300% van de normvergoeding per vergadering.xe2x80x99

Zeer vreemd
Statenlid Van Bergen (Groep van Bergen/ Democratische Partij voor Solidariteit) vindt de situatie zeer vreemd. Hij heeft hij het onderwerp op de agenda gezet voor een volgende commissievergadering. Wat hem betreft moeten de voorzitters voor hun werkzaamheden vergoed worden volgens de regels en moeten ze het teveel ontvangen geld terugbetalen. xe2x80x98Dit is een zeer onzorgvuldige manier van omgaan met gemeenschapsgeldxe2x80x99, meent Van Bergen.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/2010/02/gelderland-vordert-onterechte-uitbetalingen-niet.149429.lynkx

Lees een eerder persbericht en de antwoorden op mijn schriftelijke vragen

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s