Uncategorized

Forse prijsstijging van busreis dreigt

De_stentor_logo

APELDOORN – Reizen met de bus wordt in Apeldoorn na invoering van de ov-chipkaart mogelijk duurder. Dat blijkt uit een onderzoek dat Provinciale Statenlid Toine van Bergen heeft laten uitvoeren.

De ov-chipkaart is een elektronische pas waarop reissaldo en vervoersrechten kunnen worden geladen voor het openbaar vervoer in Nederland. De chipkaart komt in plaats van papieren kaartjes, zoals een strippenkaart. Momenteel kan in Apeldoorn zowel met de chipkaart als met papieren kaartjes worden gereisd. Het is nog niet bekend wanneer de papieren kaartjes verdwijnen.

In het onderzoek van Van Bergen, dat is uitgevoerd door mobiliteitsadviseur Renxc3xa9 van Berlo, zijn busritten vergeleken: een rit met een papieren kaart versus een rit met de ov-chipkaart. Bij het grootste deel daarvan is sprake van een forse prijsstijging. In het onderzoek werd er vanuit gegaan dat reizigers voor vervoer binnen Apeldoorn momenteel vooral gebruik maken van het zogenoemde pluskaartje (eerder heette dat eurotarief en piekkaartje), een retourtje van 1,50 euro. Van Berlo heeft bijna vijftig Apeldoornse busritten onder de loep genomen. Na invoering van de chipkaart zou een retourtje in Apeldoorn gemiddeld 44 procent duurder worden, blijkt uit het onderzoek.

Hamvraag is of het pluskaartje straks blijft bestaan. Het busvervoer wordt momenteel opnieuw aanbesteed. Provincie Gelderland, opdrachtgever van het busvervoer, wilde gisteren niet zeggen of het pluskaartje in het pakket van eisen is opgenomen. De gemeente Apeldoorn mag de provincie wensen meegeven voor die aanbesteding. Volgens een gemeentewoordvoerder moet er nog over de uitgangspunten gesproken worden. De gemeente hecht sterk aan het lage tarief, tegelijk is er de wetenschap dat ‘iemand’ er dan geld bij moet leggen. De vraag is of er een overheidsorgaan is dat dat in deze tijden op wil brengen. Veolia wilde vorig jaar eigenlijk al naar een tarief van twee euro om uit de kosten te komen. Na politieke druk werd 1,50 euro het compromis.

Statenlid Toine van Bergen wil, naar aanleiding van het onderzoek, de Apeldoornse situatie binnenkort in een vergadering van Provinciale Staten bespreken.

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/6237659/Forse-prijsstijging-van-busreis-dreigt.ece?start=2&sort=asc#reakties

Bus101

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s