Uncategorized

Ontwikkelingshulp: de schaamlap die grootschalige diefstal verhult

Depers_logo

Door: Marcel Hulspas
Gepubliceerd: zondag 17 januari 2010 23:55
Update: maandag 18 januari 2010 14:04

Ontwikkelingshulp is een schijnvertoning. Het Westen pompt miljarden in ontwikkelingslanden maar krijgt er een veelvoud aan terug. Dictators, de georganiseerde misdaad en belastingontwijkende multinationals stelen van de armen.

Heeft ontwikkelingshulp nut? Het is een vraag die de gemoederen flink bezig houdt. Een klein doch luidruchtig aantal tegenstanders beweert dat al dat gratis toegestopte geld overheden corrupt maakt en economische scheefgroei veroorzaakt. Die vraag gaat echter voorbij aan een andere: stelt die hulp, gelet op alle mondiale geldstromen van noord naar zuid, xc3xbcberhaupt iets voor? Het antwoord is nee. Ontwikkelingshulp is een schijnvertoning. Ten eerste omdat het Westen jaarlijks veel meer miljarden aan de ontwikkelingslanden verdient, ten tweede omdat de ontwikkelingslanden een veelvoud aan inkomsten zouden verwerven wanneer het Westen maatregelen zou nemen tegen belastingparadijzen en tegen de multinationals die daarvan profiteren.

Wat geven de rijke landen uit aan ontwikkelingshulp? Die vraag is lastig te beantwoorden, niet alleen om de criteria onhelder zijn maar ook omdat in veel landen veel van die xe2x80x98hulpxe2x80x99 in het land zelf wordt besteed. Deskundigen schatten het bedrag dat daadwerkelijk in ontwikkelingslanden wordt gepompt, op tussen de 50 en 80 miljard dollar per jaar. Lokale corruptie roomt dat bedrag af. Van iedere drie dollar hulp verdwijnt er naar schatting een onder de tafel. Maar een veel en veel groter probleem is de onzichtbare geldstroom vanuit de ontwikkelingslanden naar het Westen. Tegenover elke dollar die aan ontwikkelingshulp binnenkomt, staan er naar schatting tien die de andere kant op gaan. Jaarlijks vloeit er naar schatting 500 tot 1.000 miljard dollar vanuit de arme landen naar het Westen. Geld dat daar had moeten blijven.

Naar schatting 4 procent van de mondiale geldstromen is illegaal en/of onzichtbaar. De wereldhandel loopt tegen de veertigduizend miljard dollar per jaar; de Wereldbank schatte onlangs de illegale stromen op 1 tot 1,6 duizend miljard. Ruwweg de helft van deze geldstroom is in wezen diefstal door de rijken van de armen: ze gaat vanuit de ontwikkelingslanden naar het Westen.

Lees dit zeer interessante artikel in zijn geheel op de website van De Pers!!!!!!

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s