Uncategorized

Cox heeft geen pamper nodig

Pierre_diederen

Door Pierre Diederen, DPS- Statenlid in Limburg

Ondernemer Cox wil afzien van een financixc3xable bijdrage voor de ontsluiting van zijn Tankstation. De provincie en de gemeente Roermond moeten nu alleen opdraaien voor de kosten. Dat is onbegrijpelijk omdat Cox steenrijk wordt van alle kooptoeristen die via de nieuwe wegen naar Roermond komen. De mensen in Asenray die door de komst van al die snelwegen veel nadelen ondervinden krijgen niets. En Cox wordt beloond met een extra afslag. Cox wordt gepamperd met xe2x82xac 3 miljoen  en de mensen in Asenray die klagen over bereikbaarheid krijgen niets.

Meteen nadat de eerste berichten verschenen over het opwaarderen van de voormalige N68 tussen Roermond en de Duitse grens vroeg ondernemer Cox om een extra afslag. Cox wilde dat zijn tankstation bereikbaar bleef. Gedeputeerde Mat Vestjens (VVD) voelde daarr niets voor. Andere gebruikers van die extra afslag zouden er nauwelijks zijn en in Nederland is het ongebruikelijk dat privxc3xa9 kavels worden ontsloten op autosnelwegen.

Raad van State

Cox legde zich niet neer bij  het besluit van Vestjens en hij voerde procedures tot aan de Raad van State. Cox kreeg geen gelijk. De ruimtelijke onderbouwing van de plannen voor de N280 was goed. En het belang van een extra afslag voor Cox woog niet op tegen de enorme kosten. De extra afslag zou bovendien een te grote inbreuk zijn op het landschap. Daarmee leken de mogelijkheden voor Cox om zijn zin te krijgen verkeken.

Driessen treedt aan.

In april 2007 trad in het provinciehuis Ger Driessen aan, een nieuwe bestuurder van CDA huize. Driessen trad onmiddellijk in overleg om alsnog de extra afslag mogelijk te maken. Daarmee werd de inzet van Mat Vestjens die zich jarenlang had verzet tegen die extra afslag gediskwalificeerd. Uit de verslagen van de werkgroep die de extra afslag mogelijk moest maken, blijkt dat actief geprobeerd werd om de milieufederatie en het Rijk te misleiden.

Mogelijk probleem: Milieufederatie.

De sfeer waarmee het overleg onder Driessen werd gevoerd staat in schril contrast met de inzet van Vestjens. In de verslagen wordt gemeld dat Cox, de Provincie en de gemeente Roermond de milieufederatie zien als een mogelijk probleem (verslag klankbordgroep Cox 16 april 2008) en dat zij alert moeten blijven op zienswijzen.

De Rijksoverheid (xe2x80x9cDomeinenxe2x80x9d) werd om de tuin geleid. Citaat: Pas op! Domeinen krijgt lucht van onze plannen.

Het is gxc3xaanant om in de verslagen te lezen hoe in een sfeer van samenzwering en complot de plannen voor de extra afslag Cox vorm kregen.

Realiseringsovereenkomst.

In mei en juni  2009 werd een realiseringsovereenkomst getekend door Ger Driessen (8 mei 2009), Henk van Beers (4 juni 2009) en Wim Cox (13 mei 2009). Daarmee werd de realisering van de extra afslag Cox mogelijk.  De afslag werd begroot op xe2x82xac 3,5 miljoen waarvan de provincie 2 miljoen zou betalen, de gemeente xe2x82xac 1 miljoen en Cox xe2x82xac 0,5 miljoen.

Provincie negeert inbreuk op landschap.

De provincie legitimeerde haar bijdrage door te wijzen op de hoogte van de planschade die door ondernemer Cox werd geclaimd. De hoogte daarvan zou ongeveer xe2x82xac 2 miljoen zijn. Als de afslag gerealiseerd wordt dan zal Cox afzien van planschade zodat de provincie Limburg de bijdrage aan de extra afslag kon legitimeren door te wijzen op het budgetneutrale karakter van die bijdrage. Dat daarmee voorbij werd gegaan aan de inbreuk op het landschap werd genegeerd. Bovendien weet iedereen dat Cox handen vol geld verdient aan de kooptoeristen die dankzij de nieuwe weg naar Roermond komen en dat  is prima maar dan niet zielig doen over planschade.

Roermond geeft xe2x82xac 1 miljoen belastinggeld aan Cox.

De gemeente had een zogenaamde aanbestedingsmeevaller van de A73 van ongeveer xe2x82xac 1 miljoen. Dat is dus een meevaller voor de belastingbetaler. Roermond is van plan die meevaller te investeren in de extra afslag voor Cox. Het publieke belang dat daarmee gemoeid is ligt bij de mogelijkheid voor fietsers en voetgangers om ook gebruik te maken van de extra afslag om zo het gebied ten Noorden van de N280 te ontsluiten voor voetgangers en wandelaars. Dat er een viaduct voor voetgangers en fietsers op ongeveer honderd meter afstand van de grens op Duits grond gebied ligt wordt niet meegenomen in die verantwoording. Het is dan ook volstrekt onvoldoende om de besteding van xe2x82xac 1 miljoen te verantwoorden door te wijzen op het belang van dat viaduct voor fietsers en wandelaars. De afstand tussen de twee viaducten voor voetgangers is kleiner als de gemiddelde afstand tussen twee bushaltes. 

Pijnlijk.

Voor de inwoners van Asenray moet het pijnlijk zijn dat de gemeente Roermond wel bereid is om xe2x82xac 1 miljoen  te betalen aan Cox, maar doof lijkt voor de klachten van de mensen in Asenray .Voorzieningen als winkels, postkantoor en banken zijn er in Asenray niet. Fietsers en voetgangers kunnen alleen met een grote omweg in Maasniet komen.

Onheilsberichten.

In de eerste week van 2010 laat Cox weten dat hij de xe2x82xac 0,5 miljoen die hij moet bijdragen aan de ontsluiting van zijn tankstation niet kan opbrengen. Volgens Cox heeft hij ontoereikende middelen en met die mededeling zoekt hij publiciteit. Snel daarna laten de provincie en de gemeente weten dat die onheilsberichten van Cox niet hoeven te betekenen dat de afslag er niet komt. Schijnbaar zijn de gemeente en de provincie bereid om de gehele kosten voor de afslag te betalen.

Niet alleen de boodschap van Cox was opzienbarend, maar ook de manier waarop die boodschap wereldkundig werd gemaakt was opmerkelijk, omdat in de realiseringsovereenkomst werd bepaald dat Ger Driessen als woordvoerder zou optreden en niet Cox. (zie artikel 17.1 en 17.2 van die overeenkomst)

Pamperen.

Volgens berichten uit het stadhuis van Roermond en uit het provinciehuis zal Cox toch zijn zin krijgen.

Voor een gemeente als Roermond met grote imago problemen rond veiligheid is het raar dat de schijn wordt gewekt dat een ondernemer die met grote brutaliteit illegale activiteiten ontplooit vanwege weloverwogen zelfbelang gepamperd wordt met grote bedragen om de winstgevendheid van zijn activiteiten te bevorderen.

De aanbestedingsmeevaller van de A73 moet ten goede komen aan de mensen in Asenray. Die mensen hebben veel last van de nieuwe A73 en de nieuwe N280.

Het is raar dat zoveel geld gaat naar Cox gaat die alleen meer rijker wordt door die nieuwe wegen.

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s