Uncategorized

Asbest veel gevaarlijker dan gedacht

Trouw

Volgens de Gezondheidsraad is asbest veel gevaarlijker dan tot dusver werd aangenomen. Voor het omgaan daarmee zijn nieuwe normen nodig.

De regels bij asbestsaneringen in Nederland moeten op de schop. Dit is het gevolg van een conceptadvies van de Gezondheidsraad, dat in opdracht van het ministerie van vrom nieuw onderzoek heeft uitgevoerd naar de gevolgen van asbest. Het huidige asbestbeleid is gebaseerd op onderzoek uit de jaren tachtig.

Het conceptadvies xe2x80x99Asbestxe2x80x99 is deze zomer voor commentaar onder extern deskundigen rondgestuurd. Ook de ministeries van vrom en sociale zaken zijn op de hoogte van de eerste uitkomsten. Volgens ingewijden blijven de vergaande conclusies uit het concept in de definitieve versie overeind.

De raad gaat er van uit dat er jaarlijks twee keer zoveel doden vallen door asbest dan eerst werd aangenomen. Sociale Zaken meent dat jaarlijks 700 mensen overlijden aan longvlieskanker, dat aantoonbaar door asbest wordt veroorzaakt. De Gezondheidsraad vindt het aannemelijk dat nog eens 900 burgers overlijden aan longkanker. Ook is er volgens de raad bewijs dat asbest eierstok- en strottehoofdkanker veroorzaakt.

Lees het hele artikel op de website van Trouw

Asbestgendt1

Asbestplaten zoals wij ze enkele jaren geleden aantroffen op een Waalstrandje bij het Betuwse Gendt

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s