Uncategorized

Dwangsommen: Heinhuis hoeft niet te betalen

Tc_tubantia_logo

De Provincie Gelderland liet opgelegde dwangsommen aan Heinhuis Recycling in Eibergen bewust verlopen vanwege een mediationpoging. Maar het bedrijf voldoet nog steeds niet aan de geluidsnormen, oordeelt de provinciale bezwarencommissie.

EIBERGEN – Het Eibergse Heinhuis Recycling hoeft de dwangsommen die de provincie Gelderland in 2007 heeft opgelegd niet te betalen. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben de dwangsommen bewust laten ‘verjaren’, omdat de bestuurders probeerden via ‘mediation’ (bemiddeling) de problemen op te lossen. Innen is nu onmogelijk geworden, terwijl het bedrijf twee jaar later nog steeds in overtreding is.

Gelderland legde in juni 2007 de dwangsommen op, omdat Heinhuis de milieuregels overtrad. Zo bleek uit metingen na klachten van omwonenden dat het bedrijf te veel lawaai produceert en de maximale geluidsnormen overschrijdt. Ook heeft Heinhuis in strijd met de voorschriften betonplaten in plaats van de afgesproken puinverharding aangebracht. Bovendien plaatste het bedrijf zonder vergunning buitenverlichting. Ook zou er illegaal materiaal worden opgeslagen op het terrein.

Heinhuis tekende bezwaar aan tegen de dwangsombesluiten. Vanwege de mediationpoging boog de provinciale bezwarencommissie zich pas afgelopen najaar over de kwestie. Het bedrijf krijgt alleen wat betreft de opslag van het materiaal gelijk, omdat de regelgeving daarvoor onduidelijk is. GS nemen dat advies nu over.

Impasse over geluidswal

De aanleg van geluidswallen zou de geluidsoverlast voor de omwonenden van Heinhuis kunnen beperken. Maar over de kosten van de bestemmingsplanwijziging die daarvoor nodig is, steggelen Heinhuis en de gemeente Berkelland al meer dan een jaar.  Het gevolg is dat Heinhuis nog steeds de geluidsnormen overtreedt. De dwangsom uit 2007 is inmiddels verlopen, maar Gedeputeerde Staten van Gelderland behouden zich het recht voor om opnieuw een dwangsom op te leggen als de impasse te lang duurt. Het illegaal aanbrengen van buitenverlichting is inmiddels gelegaliseerd.

Tegen legalisatie van de aangebrachte grondverharding loopt nog een beroepsprocedure van omwonenden. Volgens de provinciale bezwarencommissie heeft Gelderland in 2007 terecht de dwangsommen opgelegd. Dat Gedeputeerde Staten meewerkte aan een bemiddelingspoging wordt door de onafhankelijke commissie gewaardeerd, maar de commissie zet wel vraagtekens bij het feit dat GS bewust heeft afgezien van de inning, waardoor de dwangsommen nu verjaard zijn. "Verjaring had op eenvoudige wijze kunnen worden voorkomen, zonder daarbij het bemiddelingsproces te verstoren", luidt de kritiek van de commissie op de handelwijze van GS.

Heinhuis2

Zo zag Heinhuis Recycling in Eibergen er enkele jaren geleden uit. Ook nu nog voldoet het bedrijf niet aan de normen. GS van Gelderland lieten een opgelegde dwangsom bewust verjaren

Advertenties
Standaard

Een gedachte over “Dwangsommen: Heinhuis hoeft niet te betalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s