Uncategorized

Gesjoemel met bodemmonsters

Volkskrantlogo

ACHTERGROND, Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs op 07 december ’09, 06:00, bijgewerkt 6 december 2009 22:55 

AMSTERDAM – De overheid heeft geprobeerd de controle op bodemonderzoek te verbeteren. Fraudegevallen duiden erop dat het systeem nog niet goed werkt.

De nieuwe regels die de kwaliteit van de bodemsanering in Nederland moeten waarborgen, voldoen niet. Er zijn recentelijk enkele ernstige fraudezaken aan het licht gekomen, waarbij adviesbureaus structureel grondanalyses vervalsten. Exc3xa9n bedrijf, Bodemstaete uit Vught, wordt ervan verdacht in dertien jaar tijd tweeduizend nep-bodemonderzoeken op bouwlocaties in 350 gemeenten te hebben gedaan. Dat kan betekenen dat tientallen woningen en bedrijven gebouwd zijn op vervuilde grond waarvoor ten onrechte een schone-grondverklaring is afgegeven.

De inspectiedienst van het ministerie van VROM heeft naar aanleiding van de eerste fraudezaak een landelijk, steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar mogelijke fraude bij bodemonderzoeken. De resultaten van dit onderzoek worden deze maand bekend.

Bodemadviesbureaus onderzoeken in opdracht van particulieren, bedrijven of gemeenten of de grond is vervuild, meestal op bouwlocaties. Zoxe2x80x99n bodemonderzoek is vaak een voorwaarde voor een bouwvergunning en soms bij de verkoop van een huis. In Nederland zijn honderd tot tweehonderd bedrijven actief in deze branche. Daaronder zijn veel eenmanszaken.

Lees het hele artikel op de website van De Volkskrant

Harderwijk_asbest_fietspad2 

Asbest op een fietspad in Harderwijk. Gesjoemel met bodemmonsters komt veelvuldig voor

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s