Uncategorized

CDA: " Vervuiling Mobagat zo snel mogelijk stoppen"

Barneveldse_krant_logo

BARNEVELD/ARNHEM – Gedeputeerde Annelies van der Kolk gaat uitzoeken of de provincie Gelderland alsnog handhavend kan optreden tegen grondstortprojecten zoals in het Mobagat bij Barneveld.

Door Wouter van Dijk

Dat zegde zij woensdag toe naar aanleiding van vragen van onder meer de provinciale CDA-fractie tijdens de vergadering van de commissie ruimtelijke ordening, wonen en milieu. Nog voor de eerstvolgende statenvergadering op woensdag 16 december moet duidelijk zijn of het juridisch mogelijk is voor de provincie om grondstortprojecten te stoppen. Ook moet dan helder zijn of dit geldt voor zowel nieuwe projecten als lopende projecten, zoals het Mobagat.

Statenlid Ben Banning (CDA): ,,Wij zijn simpelweg tegen vervuiling in een schone plas. Als blijkt dat het Mobagat door het slibstortproject vervuild wordt, moet dit direct gestopt worden, hoe sneller, hoe beter."

Eerder gaf de provincie aan hier weinig aan te kunnen doen, omdat Waterschap Vallei & Eem bevoegd gezag zou zijn.

Drinkwater

,,De vraag is waar die grens ligt", stelt Banning. ,,Als blijkt dat door dit project het drinkwater voor omwonenden wordt aangetast, dan is dat zeker een zaak voor de provincie. We willen daarom dat de gedeputeerde goed uitzoekt waar nu de juridische grenzen liggen."

Ook de fracties SP, Democratische Partij voor Solidariteit en D66 willen hierover opheldering. Statenlid Toine van Bergen (DPS) deed eerder deze week aangifte bij de rechtbank in Arnhem tegen het waterschap en de uitvoerder van het project. Hij stelt dat het grondstortproject in strijd is met Europese regelgeving. ,,Daarbij baseer ik mij op de Europese kaderrichtlijn Water, die voorschrijft dat waterkwaliteit bij projecten nooit achteruit mag gaan. Deze regel staat volgens mij boven het Nederlandse besluit bodemkwaliteit, waar bij dit project een beroep op wordt gedaan."

Alterra

Omwonenden rond het Mobagat ten zuiden van Barneveld, die grondwater gebruiken als drinkwater, trekken al geruime tijd aan de bel. Afgelopen zaterdag hielden ze nog een protestactie bij de toegang tot het Mobagat aan de Scherpenzeelseweg. De omwonenden stellen dat door het slibstortproject, dat uitgevoerd wordt door Grondbank GMG, het water ernstig vervuilt. Daarbij baseren zij zich onder meer op een rapport van onderzoeksbureau Alterra van de Universiteit in Wageningen. Dit bureau stelt dat stort van industriegrond niet verantwoord is en ervoor kan zorgen dat een schone plas verandert in een groene algenbrij. Volgens de omwonenden zijn in het water dode vissen aangetroffen die niet door natuurlijke omstandigheden zijn doodgegaan.

Inmiddels is de grondstort bij het Mobagat herstart. De bedoeling is dat in totaal 400.000 kuub vervuilde slib in het water wordt ingebracht. Volgens stichting SBNL, eigenaar van de plas, kunnen zo de oevers opgehoogd worden, waardoor natuurwaarde zou verbeteren.

De provincie Gelderland inventariseert momenteel alle vijfhonderd plassen in de provincie om per locatie af te wegen of een soortgelijk project hier wel of niet kan plaatsvinden, meldde Van der Kolk woensdag. ,,Hoe snel dit onderzoek afgerond is, is nog niet duidelijk, maar er wordt hard aan gewerkt."

Vanavond wordt dit onderwerp op verzoek van de Barneveldse CDA-fractie besproken in de commissie Grondgebied.

Mobagat_vervuilde_grond

Lees ook nog:

Aangifte slibstort Mobagat

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s