Uncategorized

Betoging tegen slibstort 'Mobagat' bij Barneveld

Barneveldse_krant_logo

maandag 30 november 2009 11:03
BARNEVELD – Ongeveer vijfenzeventig mensen kwamen zaterdagmiddag af op een betoging tegen de stort van vervuilde slib in de Grote Veenderplas, in de volksmond bekend als het Mobagat, net ten zuiden van Barneveld. ,,We doen een beroep op het gezond verstand." Een modderig terrein net voor de ingang naar de plas was het decor voor ,,dapper volksverzet", zoals Thomas Jansen, woordvoerder namens de omwonenden, de betoging omschrijft. Een zware trailer was opgetrommeld, net als een popbandje, verse snert, broodjes en koffie.

Inzet was op te komen tegen de stort van vervuilde slib in het Mobagat door Grondbank GMG. Voor de hervatting daarvan, het project is al in 2008 begonnen, gaf het Waterschap Vallei & Eem vorige maand haar fiat. Slibstort maakt het Mobagat ondieper, zodat de ontwikkeling van plantensoorten op de bodem wordt bevorderd, zeggen voorstanders. De natuurwaarde wordt er door verbeterd, stelt Stichting SBNL, eigenaar van het Mobagat en opdrachtgever van de slibstort.

Maar omwonenden maken zich ernstig zorgen over de effecten van de vervuilde grond voor het grondwater, dat door zeker negen huishoudens wordt gebruikt als drinkwater. Bovendien vrezen vissers voor de gezondheid van de vissen in het Mobagat. Jansen vindt de stort van vervuilde grond in een kraakheldere plas als het Mobagat op zichzelf niet te billijken. Het Mobagat is volgens hem het slachtoffer geworden van een nieuwe wet die het mogelijk maakt in plassen als het Mobagat te storten. ,,Die wet gaat uit van een gemiddelde kwaliteit van alle soortgelijke plassen in Nederland, en op basis daarvan wordt beslist of er gestort mag worden of niet."

(Lees meer hierover in de Barneveldse Krant van maandag 30 november 2009)

Mobagat20091128_011

Lees ook een artikel uit De Gelderlander door hieronder te klikken
Download actie_tegen_stort_van_slib.doc

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s