Uncategorized

Gelderland verbiedt storten vervuilde grond in plas

De_stentor_logo

BORCULO – De stort van vervuilde grond en bagger in de Hambroekplas bij Borculo is voorlopig van de baan. Exploitatiemaatschappij Hambroek B.V. wilde 600.000 kubieke meter (vervuilde) grond en bagger in het water storten om de plas ‘te verontdiepen’. Maar de provincie Gelderland heeft vorige maand het bedrijf verboden om een partij van 30.000 ton grond en bagger in de waterplas te storten.

Dat blijkt uit antwoorden van het college van B en W van Berkelland op schriftelijke vragen van de fractie van GroenLinks.

Eerder dit jaar ontstond landelijk grote commotie over de stort van vervuilde grond en baggerslib in zandgaten als de Hambroekplas in Borculo. Door een versoepeling van de regelgeving werd het plotseling mogelijk om dit geheel legaal te doen. Maar actievoerders en omwonenden trokken van leer tegen de viezigheid die terecht was gekomen in onder meer de Hambroekplas, het Mobagat in Lunteren en de Rosandepolder bij Oosterbeek. Zo dreven in de Hambroekplas grote hoeveelheden piepschuimbolletjes rond.

Minister Jacqueline Cramer van Milieu stelde vanwege de onrust een deskundigencommissie in en die concludeerde dat het storten van vervuilde grond in zandplassen buiten de uiterwaarden niet verantwoord is. Een onderzoek naar de gevolgen van de stort van grond en bagger in de Hambroekplas voor het milieu is niet nodig. Dat stelt het college van B en W van Berkelland in antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van GroenLinks.

Lees hier het hele artikel op de website van de Stentor

En klik hieronder voor de antwoorden van het College van B & W van Berkelland op schriftelijke vragen van GroenLinks

Download schriftelijke_vraag_hambroekplas_mm11112009.doc

Hieronder lees je een brief van de Provincie Gelderland waarin het verbod op storten wordt gemeld

Download provgld_brief_afwijzing_toepassing_baggerspecie_hambroekplas.doc 

Hambroekplas2

Deze baggertroep met bolletjes kwam onlangs bovendrijven in de Tweede Hambroekplas. Gelukkig ligt de stort nu ( even?) stil

Advertenties
Standaard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s